MILLIONER: Mer enn tre millioner mennesker demonstrerte for ytringsfrihet og demokrati i Frankrike søndag. I Paris gikk over millionen ut i gatene.

Vurderer å forlate Frankrike

Fire jøder ble drept i angrepet i Paris. Arzens Alexandrine teller på knappene om hun skal flytte til Israel.

Alexandrine deltok, som millioner av andre franskmenn, i marsjene for ytringsfrihet og frihet i Frankrike på søndag. Hun er jøde, født i Frankrike. Hennes kusine mistet en nær venn i angrepet på kosher-butikken.

– Jeg vurderer seriøst om jeg skal flytte til Israel eller USA. Det er for mye antisemittisme i Frankrike, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sa lørdag til franske jøder at Israel er deres hjem.

– Til alle jøder i Frankrike og i Europa, jeg vil fortelle dere at Israel ikke bare er stedet dere er vendt mot når dere ber, den israelske staten er deres hjem, sa han i en TV-sendt tale lørdag.

For de 500.000 jødene i Frankrike, ble forrige ukes terror-angrep nok et hardt slag. Mange franske jøder har de siste årene valgt å forlate landet, mye på grunn av økt antisemittisme. I 2014 var det rundt 7.000 jøder som forlot landet og flyttet til Israel. Dette var en dobling fra 2013. Rabbiner i Den store synagogen i Paris, Moshe Sabag, tror antallet vil fordoble seg også i 2015.

– Det finnes en veldig sterk følelse av at vi bør forlate Frankrike, sa han i et radiointervju i følge Israel National News.

Økt sikkerhet

De franske jødene får nå forsikringer om at deres skoler, synagoger og samlingssteder skal få bedre vern.

– President Hollande sa til oss at alle skoler og alle synagoger kommer til å få beskyttelse, om nødvendig av hæren, sier Roger Cukierman, leder av Rådet for jødiske institusjoner i Frankrike, ifølge AFP.

Demonstrasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Søndagens marsjer i Frankrike ble uansett en manifestasjon av støtte til ytringsfrihet og demokratiske verdier.

Mathilde Guyot, 20, holdt opp et svensk flagg, der hun stod folke­massene i Paris.

– Jeg er her for å vise min støtte til Frankrike. En del av meg er svensk, så jeg representerer også mine svenske venner, som ikke kunne være her, sier hun.

Hun erkjenner at hun tenkte på at menneskemassene kunne være et yndet terrormål.

– Jeg var litt redd før jeg kom. Men hvis alle var redde for å komme ut i gatene, ville ingen ha kommet. Da hadde vi ikke kunnet vist terroristene at vi ikke er redde.

Sikkerhetsoppbudet rundt demonstrasjonen i Paris var voldsom. Tungt bevæpnet politi stod langs ruten. Når folkemengden gikk forbi politifolk, begynte de rett som det var å rope «takk politiet, takk politiet, takk politiet!» Fra et hustak hever en av politiets skarpskyttere tommelen i været når takke-ropene rettes mot ham.

Friheten

Laurence Quenzi, 49, er selvstendig næringsdrivende. Også hun deltok i marsjen søndag. For henne handler det mye om frihet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi er her fordi vi vil beholde friheten i vårt demokrati. Ytringsfriheten, frihet for journalister, religionsfrihet. Det har vært en smertefull uke for oss, men jeg tror vi som er ute og demonstrere opplever at dette er vår plikt med tanke på historien og kommende generasjoner, sier hun.

Også hun var litt engstelig før hun gikk hjemmefra.

– Men jeg har et ansvar for å være her i dag og vise at jeg ikke akter å endre på noe i mitt liv på bakgrunn av trusler. Jeg kommer til å fortsette å ta metroen til jobb og levere mine barn på skolen, slik jeg alltid gjør. Vår måte å bekjempe dem som truer oss er å si «dere kommer ikke til å forandre noe i våre liv. Vi forblir tro mot vårt demokrati».

Fred

Også mange muslimer deltok i demonstrasjonen. Rachid Kechidi er fra Algerie. Han, og venner fra en muslimsk organisasjon, følte det som en selvfølge å delta i markeringen.

– Vi er her for å forsvare freden. Vårt budskap er fred, vår vei er fred og vårt valg er å leve i sameksistens med andre, sier han.

– Disse terroristene - for oss er de ikke muslimer. De har et problem i hodet. Om man har Gud i sitt hjerte, kan man ikke drepe noen. Det er umulig.

Marilyn Laudani, 53, er lærer og katolikk. Hun opplever at satirebladet Charlie Hebdo mange ganger har krenket hennes tro.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det gjør meg selvfølgelig trist. Men i Frankrike har vi ytringsfrihet. Det er jeg oppvokst med og jeg kan ikke og vil ikke ta fra satiretegnerne deres mulighet og rett til å uttrykke seg. Men som kristen og katolikk blir jeg selvfølgelig trist. Jeg behøver jo ikke å lese bladet hvis det gjør meg trist, og de får trykke hva de vil. Jeg skjønner at dette kanskje virker som et paradoks, men er man oppvokst i Frankrike er dette helt normalt, sier hun.

Naturlig

Søndag var også nærmere 60 utenlandske ledere var på plass i Paris.

– Det var naturlig for oss å delta for å vise at vi står skulder til skulder med det franske folk, sier statsminister Erna Solberg (H).

Utenriksminister Børge Brende (H) mener det viser at man ikke lar seg skremme når ledere fra hele Europa kommer til Paris og viser solidaritet. Og står opp for ytringsfriheten.

Terroren i Paris

Onsdag 7. januar omtrent klokka 11.20 tar to væpnede menn seg inn i nabobygningen til Charlie Hebdos lokaler i Rue Nicolas Appert i Paris’ 11. bydel.

Totalt ble tolv mennesker drept og elleve såret, fire av dem kritisk, i terroraksjonen.

Torsdag blir en politikvinne drept i en skyteepisode i forstaden Montrouge sør for Paris.

Fredag tas gisler til fange i en kosher-butikk i Paris. Fem mennesker blir drept. Fire andre blir kritisk såret mens en rekke gisler kommer seg uskadd unna. Det er uklart om gislene døde under politiaksjonen eller tidligere.

Les også
Charlie Hebdos Luz: Vi tegner for å forklare verden
Les også
Profeten Muhammed holder Charlie-skilt i ny utgave
Les også
– Sjefredaktøren i Charlie Hebdo blant de drepte
Les også
Charlie Hebdo kommer ut på arabisk og tyrkisk
Les også
Tolv drept – intens jakt på drapsmennene i Paris