Venstre sikrer flertall for privatskoler

Venstre skiller lag med KrF og sikrer flertall for regjeringens ønske om å åpne for etablering av privatskoler allerede nå.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har fått gjennomslag for sitt ønske om å gi dispensasjon fra kravet om at privatskoler må ha et religiøst eller alternativt pedagogisk grunnlag.

Det er klart etter at Venstre sluttet seg til Høyre og Fremskrittspartiet da utdanningskomiteen leverte sin innstilling denne uken, skriver Nettavisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samtidig fortsetter arbeidet med å endre hele privatskoleloven, men det forslaget blir neppe behandlet i Stortinget før om et år.

Blankofullmakt

SV beklager at samarbeidspartiene Venstre og KrF skilte lag.

– Venstre har valgt side i skolepolitikken når de nå støtter en dispensasjonsadgang for private skoler. Det er dårlig nytt for fellesskolen, sier partiets kunnskapspolitiske talsperson Torgeir Knag Fylkesnes til NTB.

Han mener lovendringen som flertallet i undervisningskomiteen går inn for, vil innebære en blankofullmakt for Røe Isaksen til å opprette kommersielle privatskoler.

– Venstre har med dette åpnet for en helt ny retning i norsk skolepolitikk, sier Knag Fylkesnes.

– Positivt

Venstres Iselin Nybø sier i komitéinnstillingen at partiet ønsker et større mangfold av skoler enn vi har i dag og dermed er for en mer liberal lovgiving på friskoleområdet.

Hun avviser at det er snakk om noen blankofullmakt til kulturministeren:

– Det er en svært snever dispensasjonsadgang vi åpner for, sier hun til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nybø understreker at Venstres hovedprioritet er fellesskolen.

– Et lite antall friskoler som skal holde høy kvalitet er ikke noen trussel for fellesskolen, men tvert om positivt, sier Nybø.

Delte meninger

Utdanningsforbundet, LO, Unio og Foreldreutvalget for grunnopplæringen er blant dem som har uttrykt sterk skepsis til lovforslaget, blant annet fordi det uansett jobbes med en ny privatskolelov som er varslet behandlet våren 2015.

Abelia, Virke, Norsk Lektorlag og Private Handelsskolers Landsforbund er blant dem som har vært positive.

Les også
- Vi øns­ker på ingen måte en pri­vat­sko­le kun for de rike
Les også
Betaler 36.600 kroner i skolepengerHer er KrFUs krav
Les også
- Arbeiderpartiet + friskoler = SantSosialdemokratiet
Les også
KrF vil ikke ha blå privatskolelovHumanetiske skoler