- Vi øns­ker på ingen måte en pri­vat­sko­le kun for de rike

KrFs fremste skolepolitiker er også bekymret for at friskoler kan bli for dyrt for noen.

- Det skal være mu­lig­het for alle å velge an­ner­le­des. Da er det vik­tig at pri­sen for en skole­plass ikke blir for høy. Vi øns­ker på ingen måte en pri­vat­sko­le kun for de rike, sier stor­tings­re­pre­sen­tant An­ders Ty­vand, KrFs skole­po­li­tis­ke tals­mann.

Høy egen­an­del

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I Dagen i går ut­tryk­te KrFU-le­der Emil Andre Er­stad be­kym­ring for at for­eldre­be­ta­ling fører til at ele­ver vel­ger bort fri­sko­ler. Sko­le­ne har lov til å ta inn­til 15 pro­sent av drifts­kost­na­der i egen­an­del. Ved Da­ni­el­sen vi­dere­gå­en­de skole i Ber­gen kos­ter det 12.200 kro­ner i året, men sko­len kunne iføl­ge lov­ver­ket tatt nes­ten dob­belt så mye.

Vil hel­ler øke støt­te

Er­stad kre­ver at KrF må skal stil­le krav i for­hand­lin­ger med re­gje­rin­gen om økt stat­lig støt­te til fri­sko­le­ne, slik at de kan senke for­eldre­be­ta­lin­gen.

- Jeg tar gjer­ne imot ut­ford­rin­gen fra Er­stad, sier Ty­vand. Han peker der­imot først og fremst på bud­sjett­for­hand­lin­ge­ne, ikke den vars­le­de nye pri­vat­skole­lo­ven, som ste­det for å få på plass mer støt­te.

- Det vik­tigs­te er å få på plass et ka­pi­tal­til­skudd, som alle fri­sko­ler må få, uan­sett om de eier eller leier byg­nin­ge­ne eller om byg­nin­ge­ne er gamle eller nye. Det kos­ter å drive skole og å ha skole­bygg. Dette be­gyn­te vi med i bud­sjett­be­hand­lin­gen i fjor. Da fikk vi på plass 10 mil­lio­ner kro­ner. Det er ikke mye når det skal for­de­les på alle fri­sko­le­ne, men det var vik­tig å få på plass.

Mer li­be­ral lov

Kunn­skaps­mi­nis­ter Tor­bjørn Røe Isak­sen (H) har vars­let at han vil ha en langt mer li­be­ral fri­skole­lov hvor sko­le­ne ikke må ha en for­måls­pa­ra­graf som skil­ler seg fra den of­fent­li­ge sko­len. KrF øns­ker ikke fri­slipp av fri­sko­ler.

- Min am­bi­sjon som skole­po­li­ti­ker er å sørge for en god of­fent­lig skole, sam­ti­dig som vi skal verne om for­eldre­ret­ten. For­eld­re skal kunne velge ut­dan­nel­se i tråd med egen mo­rals­ke, fi­lo­so­fis­ke og re­li­giø­se over­be­vis­ning. Det har vi for­plik­tet oss på i in­ter­na­sjo­na­le kon­ven­sjo­ner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Cle­met mot KrF

Ty­vand har vært i de­batt i Da­gens de­batt­spal­ter og med Ci­vi­ta-le­der Kris­tin Cle­met på verdi­de­batt.no. Hun øns­ker pri­va­te sko­ler vel­kom­men og pro­ble­ma­ti­se­rer KrFs av­gren­sing av hvem som bør få of­fent­lig støt­te. «Er det po­li­ti­ker­ne som skal be­stem­me hva som er gode nok grun­ner til å velge pri­vat­sko­le eller skal ele­ver og for­eld­re få be­stem­me selv?» spur­te hun på verdi­de­batt.no.

Men­neske­rett

- Hvor­for skal ikke ele­ver og for­eld­re få be­stem­me selv hva som er gode nok grun­ner til å velge pri­vat­sko­le, Ty­vand?

- KrF er først og fremst opp­tatt av å verne om for­eldre­ret­ten, og jeg tror denne best blir iva­re­tatt gjen­nom et fort­satt for­måls­styrt pri­vat­skole­lov. In­ter­na­sjo­na­le kon­ven­sjo­ner slår fast at det skal være en men­neske­rett å velge ut­dan­nel­se for sine barn i tråd med mo­rals­ke, fi­lo­so­fis­ke og re­li­giø­se over­be­vis­ning. Det vil vi legge til rette for, og der­for er vi opp­tatt av å bedre ramme­vil­kå­re­ne for fri­sko­le­ne. Det står ikke at det er en men­neske­rett å gå på pri­vat elite­sko­le.

DAGEN

Les også
Betaler 36.600 kroner i skolepengerHer er KrFUs krav
Les også
Lite prinsipielt