Betaler 36.600 kroner i skolepenger

Foreldrebetalingen på friskoler må ned, mener KrFU. De forventer at KrF står hardt på kravet i forhandlingene med regjeringen.

Ett skole­år ved Da­ni­el­sen vi­dere­gå­en­de skole i Ber­gen kos­ter 12.200 kro­ner i for­eldre­be­ta­ling. Der­med be­ta­ler for­eld­re 36.600 kro­ner for tre­årig ut­dan­nel­se ved sko­len.

For­eldre­be­ta­ling er van­lig på fri­sko­ler. Sko­le­ne har lov til å ta inn­til 15 pro­sent av drifts­kost­na­de­ne i egen­an­del. Da­ni­el­sen kunne tatt nes­ten dob­belt så mye som de gjør. To­talt 31 krist­ne vi­dere­gå­en­de sko­ler er med­lem­mer i in­ter­esse­or­ga­ni­sa­sjo­nen Krist­ne Fri­sko­ler For­bund.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Skole­pen­ge­ne fører til at en del ele­ver ikke får gå på fri­sko­ler, mener KrFU-le­der Emil Andre Er­stad.

- Jeg tror mange opp­le­ver at venne­flok­ken be­gyn­ner på fri­sko­le, men for­eld­re­ne sier at de ikke har råd. Da ka­mu­fle­rer man det med at man ikke har lyst. Jeg kjen­ner til flere ek­sem­pel på det, sier Er­stad.

Ikke-tema

For de fire ele­ve­ne vi tref­fer i fri­mi­nut­tet uten­for det vi­dere­gå­en­de sko­len er ikke skole­pen­ger et stort tema.

- Er det for­eld­re­ne som be­ta­ler? spør Er­stad.

Ele­ve­ne nik­ker.

- Jeg gikk på en annen skole før. Der var det flere som vur­der­te å be­gyn­ne her på andre­året, men som ikke gjor­de det fordi det kos­tet pen­ger, sier Mar­kus Ragn­hild­stveit (17) fra Sotra.

De tror li­ke­vel ikke at for­eldre­be­ta­lin­gen hind­rer mange fra å velge en fri­sko­le.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vil løsne loven

KrFU har store for­vent­nin­ger til at mo­der­par­ti­et skal stil­le krav i for­hand­lin­ger med re­gje­rings­par­ti­ene om en ny fri­skole­lov.

Kunn­skaps­mi­nis­ter Tor­bjørn Røe Isak­sen (H) har er i ferd med å for­be­re­de en langt mer li­be­ral fri­skole­lov enn da­gens lov.

I dag kan re­li­giø­se eller pe­da­go­gis­ke al­ter­na­tiv får god­kjen­ning sam­men med topp­idretts­gym­nas og in­ter­na­sjo­na­le sko­ler. Den nye loven vil fjer­ne sær­li­ge krav om at det skal være sær­li­ge grunn­lag for å få god­kjen­nel­se.

KrF er kri­tis­ke til et fri­slipp av pri­vat­sko­ler. Ci­vi­ta-le­der Kris­tin Cle­met er opp­gitt over at KrFs stor­tings­re­pre­sen­tant An­ders Ty­vand (KrF) fast­hol­der at sko­le­ne må gjøre «ut­gjø­re noe nytt eller al­ter­na­tivt» for å få of­fent­lig støt­te.

«Er det po­li­ti­ker­ne som skal be­stem­me hva som er gode nok grun­ner til å velge pri­vat­sko­le - eller skal ele­ver og for­eld­re få be­stem­me selv?» spur­te Cle­met i et le­ser­inn­legg på verdi­de­batt.no.

«Løs­slup­pen ut­glid­ning»

Men Ty­vand har KrFUs fulle støt­te. Er­stad kre­ver der­imot at KrF skal stå hardt på krav om stør­re of­fent­lig støt­te til fri­sko­le­ne, som der­med kan føre til mind­re for­eldre­be­ta­ling.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Bør KrF stil­le ul­ti­ma­ti­um til re­gje­rin­gen om at de ikke støt­ter ny fri­skole­lov hvis ikke støt­ten til fri­sko­le­ne økes?

- Vi bør gå høyt på banen og si at da­gens fri­skole­po­li­tikk må for­bed­res og ikke gå inn for en løs­slup­pen ut­glid­ning som Kris­tin Cle­met tar til orde for. Det vil un­der­gra­ve da­gens fri­sko­ler og enig­he­ten om fri­sko­le­ne som er i Stor­tin­get.

Få re­ak­sjo­ner

Rek­tor Bård Hauge ved Da­ni­el­sen vi­dere­gå­en­de skole får nes­ten ingen re­ak­sjo­ner på for­eldre­be­ta­lin­gen og tror i liten grad de går glipp av ele­ver fordi det kos­ter.

- Er det feil kamp KrFU kjem­per når de vil ha ned for­eldre­be­ta­ling?

- Fri­sko­le­ne tren­ger bedre støtte­ord­nin­gen enn vi har i dag. Aller vik­tigst ville vært å få støt­te til hus­leie.

Hauge er for så vidt po­si­tiv til la­ve­re for­eldre­be­ta­ling, men vil ikke kutte det helt ut. For be­ta­ling gir en­ga­sjer­te for­eld­re.

- Får dere der­med de res­surs­ster­ke for­eld­re­ne som har over­skudd til å en­ga­sje­re seg i skole­drif­ten?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Når det lig­ger på da­gens nivå eller under, er ikke det vel­dig eks­klu­de­ren­de.

DAGEN

Her er KrFUs krav

Her er KrFUs krav til KrF når de skal forhandle om ny friskolelov:

Økt statsstøtte for friskoler til 90 prosent av drifta. I dag får skolene 85 prosent av driftskostnadene.

Statlig bidrag til rehabilitering av skolebygg. I dag betaler skolene dette selv.

Innføre husleie- og investeringstilskudd for friskoler. I dag betaler skolene selv husleie.