Varsler søksmål mot den norske stat etter surrogatdødsfall

In­dis­ke Naeem Qureshi mis­tet kona si da hun som sur­ro­gat­mor bar fram barn til et norsk par. Nå vil han sak­søke den nors­ke stat.

In­dis­ke Naeem Qureshi mis­tet kona si da hun som sur­ro­gat­mor bar fram barn til et norsk par. Nå vil han sak­søke den nors­ke stat.

In­dis­ke Mona Qureshi ville redde sin al­vor­lig syke mann. For å skaf­fe pen­ger til be­hand­ling, ble hun sur­ro­gat­mor for et norsk par. Det opp­sto kom­pli­ka­sjo­ner under svan­ger­ska­pet, og Qureshi døde, skri­ver Dags­avi­sen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun var gra­vid med tvil­lin­ger, det ene bar­net døde rett etter fød­sel. Det andre skal det nors­ke paret ha fått med seg hjem til Norge, iføl­ge Af­ten­pos­ten som først om­tal­te saken i vår.

Nå ber den syke man­nen den nors­ke stat ta an­svar for døds­fal­let. Den nors­ke ad­vo­ka­ten Sha­hzad Nazir gir ham gra­tis ju­ri­disk bi­stand.

- Vi har sendt en an­mod­ning, eller et krav til Uten­riks­de­par­te­men­tet (UD) og Bar­ne-, like­stil­lings- og in­klu­de­rings­de­par­te­men­tet (BLD), der vi ber dem gi øko­no­misk og medi­sinsk bi­stand til min kli­ent. Han er al­vor­lig syk, og er sta­dig på syke­hu­set, sier Sha­hzad Nazir.

Nazir ar­gu­men­te­re med at sur­ro­ga­ti og egg­do­na­sjon er ulov­lig i Norge, men at sta­ten bi­drar til et smutt­hull, der nors­ke par kan få barn ved hjelp av sur­ro­ga­ti i andre land. Begge de­par­te­men­te­ne har av­slått kra­vet.

- Innen få dager sen­der vi et var­sel om søks­mål, da an­mod­nin­gen ikke har blitt imøte­kom­met, sier Nazir til Dags­avi­sen.

- Min kli­ent mener at hans kone ikke hadde blitt sur­ro­gat­mor for et norsk par, der­som ikke nors­ke myn­dig­he­ter hadde til­rette­lagt for sur­ro­ga­ti i ut­lan­det. Det har de gjort ved å inn­vil­ge far­skaps­søk­na­der og inn­vil­get visum til sur­ro­ga­ti­barn, sier Nazir.

Slik informerer den norske regjeringen om surrogati i utlandet

Les også
Vil ikke straffe surrogatiEndringsforslagene
Les også
NTNU-professor sier ja til empati-surrogati
Les også
«Det er'ke lov, men det er'ke så farlig»Ole PausPaus´surrogati-oppgjørSurrogati
Les også
Sårbare surrogatimødre
Les også
Ville blitt surrogatmor selvSurrogatiFAKTA
Les også
Indisk surrogatimor for norsk par døde kort tid etter fødselen