Indisk surrogatimor for norsk par døde kort tid etter fødselen

- Viser at det er stor risiko involvert.

En in­disk kvin­ne som varsur­ro­gati­mor for et norsk par, døde kort tid etter fød­se­len. Døds­fal­let viser at det er stor ri­si­ko in­volvert, selv om det stort sett går bra, mener norsk fors­ker.

- Svan­ger­skap og fød­sel er for­bun­det med ufor­ut­sig­bar­het for oss alle. Ting kan skje, og det børsur­ro­ga­ti­kon­trak­te­ne og par­te­ne ta høyde for, sier an­tro­po­log Kris­tin Engh Førde ved Uni­ver­si­te­tet i Oslo til Af­ten­pos­ten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Førde skri­ver dok­tor­grad omsur­ro­ga­ti i India. Hun sier mange av de in­dis­ke sur­ro­ga­ti­kvin­ne­ne opp­gir øns­ket om å gi sine egne barn et bedre liv og en ly­se­re fram­tid som motiv for å bli sur­ro­gat.

Den in­dis­ke kvin­nen som døde i fjor høst, var gift og hadde egne barn. Hun var gra­vid med he­pa­titt E, gul­sott og ble syk i svan­ger­ska­pet. Hun døde like etter fød­se­len.

Iføl­ge in­fek­sjons­spe­sia­list Bent Von der Lippe ved Ul­le­vål syke­hus er ri­si­ko­en for å dø i svan­ger­ska­pet 10 til 20 pro­sent for gra­vi­de som på­drar seg he­pa­titt E-in­fek­sjon..

Uten­riks­de­par­te­men­tet og den nors­ke am­bas­sa­den i India har vært in­volvert i saken. Nors­ke myn­dig­he­ter bidro blant annet med re­gist­re­ring av for­eldre­skap før bar­net reis­te til Norge med for­el­der.

Sur­ro­ga­ti er ikke til­lat i Norge, men noen nord­menn be­nyt­ter seg li­ke­vel av egg­do­na­sjon i ut­lan­det.

Helse­de­par­te­men­tet la fre­dag før påske fram for­slag om end­rin­ger i bio­tek­no­logilo­ven. Det slås blant annet fast at pri­vat­per­soner som bry­ter bio­tek­no­logilo­ven, ikke skal kunne straf­fes, for ek­sem­pel ved kjøp av en sur­ro­gat­mor i ut­lan­det.

Mens re­gje­rin­gen hele tiden har sagt at det kun hand­ler om en pre­si­se­ring av loven, og ikke en lov­end­ring, mener KrF det drei­er seg om li­be­ra­li­se­ring. Helse­de­par­te­men­tet sier det er snakk om ty­de­lig­gjø­ring.