Vil ikke straffe surrogati

Regjeringen vil ikke straffe nordmenn som får surrogatbarn fra utlandet.

Fredag le­ver­te re­gje­rin­gen et for­slag til Stor­tin­get om end­rin­ger i bio­tek­no­logilo­ven som åpner for at det ikke len­ger være straff­bart for pri­vat­per­soner å be­nyt­te seg av til­bud som er i strid med bio­tek­no­logilo­ven, som sur­ro­ga­ti. Det skal hel­ler ikke være straff­bart å være forsk­nings­del­ta­ker eller do­ne­re egg, sæd eller be­fruk­te­de egg. De fore­slår også å gi par med sek­su­elt over­før­ba­re syk­dom­mer as­sis­tert be­frukt­ning.

Ad­vart av fag­råd

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For­sla­ge­ne om end­rin­ger i loven kom­mer til tross for at Bar­ne- ung­doms- og fa­mi­lie­di­rek­to­ra­tet to gan­ger har fra­rå­det re­gje­rin­gen å li­be­ra­li­se­re lov­giv­nin­gen innen sur­ro­ga­ti.

- To gan­ger har re­gje­rin­gen over­kjørt barne­fag­li­ge råd til for­del for press­grup­per, sier stor­tings­re­pre­sen­tant Øy­vind Hå­brek­ke (KrF).

- Re­gje­rin­gen går for andre gang på kort tid mot barne­fag­li­ge råd når det gjel­der sur­ro­ga­ti. Det er et kraf­tig sig­nal når re­gje­rin­gen eks­pli­sitt vil slå fast at pri­vat­per­soner fritt kan be­nyt­te sur­ro­ga­ti både i Norge og i ut­lan­det, fort­set­ter Hå­brek­ke.

- Li­be­ra­li­se­ring

Han peker på at folk i dag tro­lig blir ram­met av bio­tek­no­logilo­ven der­som de be­stil­ler barn fra en in­disk sur­ro­gat­mor.

- For­sla­get er der­for en li­be­ra­li­se­ring som også sen­der et kraf­tig sig­nal om at man ikke len­ger ser al­vor­lig på dette, sier Hå­brek­ke.

Han mener at den of­fi­si­el­le fra­rå­din­gen om å be­nyt­te sur­ro­ga­ti nå er kraf­tig tonet ned.

- Kurs­end­rin­gen skju­les i en dekk­ope­ra­sjon som om­ta­les som pre­si­se­ring av lov­ver­ket, sier KrF-po­li­ti­ke­ren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Åpner glo­balt mar­ked

Hå­brek­ke rea­ge­rer sterkt på at re­gje­rin­gen vil lov­fes­te at pri­vat­per­soner kan be­nyt­te «alle ten­ke­li­ge til­bud på det glo­ba­le mar­ke­det».

- Det er be­mer­kel­ses­ver­dig å se en re­gje­ring fra venstre­si­den så ty­de­lig ta parti for de ster­kes­tes rett, på be­kost­ning av sår­ba­re kvin­ner og barns ret­tig­he­ter, sier Hå­brek­ke.

Spørs­må­let om nord­menn som hen­ter sur­ro­gat­barn fra andre land ble høy­ak­tu­elt da det høs­ten 2011 ble kjent at da­væ­ren­de po­liti­di­rek­tør Øy­stein Mæ­land hadde fått to sur­ro­gat­barn fra USA. Sur­ro­ga­ti er ulov­lig i Norge, men til­latt i USA.

- Vi synes det er meget uhel­dig at lan­dets po­liti­di­rek­tør sen­der sig­na­ler om at loven ikke gjel­der for ham, og at han su­ve­rent omgår den, sa leder av Stor­tin­gets jus­tis­ko­mité, Per Sand­berg (Frp).

Den re­gje­rings­opp­nevn­te Bio­tek­no­logi­nemn­da kri­ti­ser­te i hø­rin­gen re­gje­rin­gen for å ta ut en­kelt­spørs­mål fra bio­tek­no­logilo­ven. Stor­tin­get bør be­hand­le hele bio­tek­no­logilo­ven i sam­men­heng, ut­tal­te nemn­da, som også på­pek­te at lov­for­sla­get kan un­der­gra­ve vik­ti­ge deler av loven.

Bjørg­vin-bis­kop Halv­or Nord­haug gikk i hø­rin­gen mot å svek­ke straffe­an­sva­ret i frykt for at det kan på­vir­ke hold­nin­gen. Han kal­ler det in­kon­se­kvent at pri­vat­per­soner kan be­nyt­te sur­ro­gat­mød­re i ut­lan­det uten kon­se­kven­ser, men ha et for­bud i Norge. DAGEN

Endringsforslagene

De to forslagene er tatt ut av revisjonen av bioteknologiloven, som trolig blir presentert for Stortinget etter påske.

Paragraf 2-3, annet ledd skal lyde: «Inseminasjon kan også finne sted når mannen eller kvinnen er smitteførende med en alvorlig og kronisk seksuelt overførbar infeksjon.»

Paragraf 7-5 om straff for overtredelser med bøter eller inntil tre måneders fengsel, skal ikke gjelde for privatpersoner som søker eller benytter tilbud som er i strid med denne loven, den som donerer egg, sæd eller befruktede egg eller forskningsdeltakere.