ALDRI UTRYGG: Til tross for at Kenneth Fjell Rasmussen så vidt unnslapp en bombeeksplosjon i Israel, er han ikke redd når han nå har flyttet til Jerusalem for å bli ny Dagen-korrespondent. Foto: Birgit Opheim

Vår nye mann i Israel

Restauranten hvor han hadde planlagt å spise, gikk i lufta. Kenneth Fjell Rasmussen (44) er i Israel igjen, denne gang som Dagens nye korrespondent med base i Jerusalem.

Vil du komme med innspill direkte til Dagens nye mann i Israel, kan du bare klikke på navnet hans (over) - og sende en e-post. Han hører gjerne fra deg!

Følg også Israel-korrespondenten på Facebook - trykk her for å gå til siden der du kan trykke på Liker-knappen

Artikkelen fortsetter under annonsen.

–––––––––––

– Du begynte som skrivende journalist i Dagen høsten 1998 og forlater en stilling som nyhetsleder for å bli korrespondent i Israel. Er du forfremmet eller forvist?

– Jeg ser på dette som en forfremmelse. Å være korrespondent i Israel må være noe av det mest spennende en kan gjøre i dette yrket. Det er stor interesse for det som skjer i regionen og hele verdens medier er der. Leserne våre i Dagen kan heller ikke få nok stoff derfra.

– Hvordan oppstod interessen din for landet?

– Menigheten der jeg vokste opp hadde regelmessige møter med predikanter som talte om Israel med utgangspunkt i Bibelen. Senere er jeg blitt mer interessert i landet politisk og kulturelt.

Broren din, Morten, er styreleder i Med Israel For Fred. Hva slags ingredienser var det i morsmelken deres?

– Hehe, jeg har foreldre som har vært opptatt av Israel og har snakket om landet. I likhet med meg har min bror i tillegg til den åndelige dimensjonen også vist interesse for det politiske, kulturelle og samfunnsmessige. På samme måte som USA, er ikke Israel en smeltedigel, men en salatbolle der en finner samfunn og folk side om side som lever sammen i en enhet. Det er spennende og noe jeg vil være med og speile.

Hvor mange ganger har du vært i landet?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jeg har vært der cirka 10 ganger og omtrent like mange ganger i landene rundt. Jeg har også et engasjement for kristne i Midtøsten og har vært på reportasjereiser i arabiske land. Det håper jeg at jeg også kan få gjøre i tiden fremover selv om det er områder en ikke bør reise til nå slik situasjonen er i dag.

Du spiller tuba. Er den i bagasjen?

Jeg spiller tuba i et av Frelsesarmeens hornorkestre i Bergen, og har vurdert å ta den med, men instrumentet er svært og jeg er avhengig av gode boforhold for å kunne spille. I første omgang er tubaen derfor ikke med.

I Norge er du med i De frie evangeliske forsamlinger. Hvor skal du gå til gudstjeneste i Jerusalem?

– Min forgjenger, John Solsvik går på fire gudstjenester hver helg. Ulike menigheter har ulike møtetider, så det er mulig å gå både på lørdager og søndager, formiddag og kveld. Jeg har ikke bestemt meg for menighet eller hvorvidt jeg skal gå i en menighet fast. Det er et vidt spekter av menigheter å velge mellom, fra det amerikansk-inspirerte King of Kings til anglikanske Christ Church som blander mer moderne lovsang med salmer og anglikanske og jødiske elementer. Tiden vil vise hva det blir.

– Hva er det viktig å formidle til det norske folk fra Israel?

– Den norske dekningen fra Israel er skjeiv både i forhold til hva en rapporterer og hva en unnlater å rapportere. Jeg vil drive seriøs journalistikk og ta med stemmene som ofte er fraværende. Forøvrig er det et mangfold av temaer å skrive om fra det som skjer, politikken i landet og det generelle nyhetsbildet. Min jobb blir å lage en stoff-miks som forhåpentligvis gjør folk litt klokere så de forstår hvorfor ting skjer.

– I redaksjonen er du kjent som en Israel-nerd. Hvis du helt kort skal forklare forskjellen på partiene Likud og Yisrael Beiteinu til en uvitende sjel, hva sier du?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Likud er det tradisjonelle høyrepartiet mens Yisrael Beiteinu er til høyre for høyre, mer nasjonalistisk og mer kritisk til å gjøre avtaler med palestinerne. De vil appellere til blant annet bosettere.

– Du har vært på reportasjereiser til Israel før. I 2003 ble du avvist av en vakt på restaurant Hillel i Jerusalem fordi det var fullt. Mens du inntok en falaffel i nærheten, gikk en bombe av der du skulle ha spist middag, og flere døde. Hvor redd er du for din egen sikkerhet?

– Selv om dette skjedde har jeg aldri følt meg direkte utrygg i Israel. Jeg merker at sikkerheten generelt er bedre i Israel enn for noen år siden, men en må ta høyde for at ting kan skje enten det er terror- eller rakettangrep fra Hizbollah eller Hamas. Det er en risiko en må ta.

– Helt til slutt: Hva gleder du deg til?

– Det er alltid en glede å komme til Israel og en spesiell følelse å lande på Ben Gurion flyplass. Det skal bli spesielt å ha en fast adresse i Jerusalem. Jeg gleder meg til å oppleve land og folk, og det Israel har å by på. Ulempen er å forlate Bergen i den fineste perioden i året.

Følg også Israel-korrespondenten på Facebook - trykk her for å gå til siden der du kan trykke på Liker-knappen

Kenneth Fjell Rasmussen (44)

Reiste 9. april til Israel for å bli Dagens korrespondent.

Dagen er eneste norske avis med egen korrespondent bosatt i Israel.

Kenneth Fjell Rasmussen overtar etter John Solsvik som vil arbeide fra Bergen fremover.

Fjell Rasmussen er utdannet i journalistikk og kommunikasjon ved NLA Høgskolen Gimlekollen og Northwestern University i Minnesota.

Har arbeidet i Dagen siden 1998.

Les også
Yrende liv i Jerusalems gamleby
Les også
Dagens menn i Israel