Tungt bevæpnet politi og bombehunder voktet karikaturutstillingen «I am Charlie» i Drammens Teater tidligere i måneden, under en karikaturutstilling. Politiet vil også for første gang ha væpnet vakthold ved den kristne konferansen Oslo Symposium i Oslo Kongressenter ved Youngstorget i hovedstaden. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Væpnet politi vokter kristen konferanse i Oslo

Vern av ytringsfriheten koster politiet titalls millioner. «Dette er utfordringen med dagens samfunn, som også er et åpent samfunn.»

Torsdag 19. og fredag 20. mars arrangeres Oslo Symposium i Oslo Kongressenter ved Youngstorget.

Bevæpnet politi kommer til å vokte arrangementet både utenfor og inne i kongressenteret. Politiets Sikkerhetstjeneste ( PST) har nemlig utarbeidet en egen trusselvurdering for Oslo Symposium.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Talerlisten inneholder navn på en rekke politikere, som Siv Jensen, Torbjørn Røe Isaksen og Knut Arild Hareide.

Men også kjente predikanter som Svein Magne Pedersen og Ulf Ekman. Her skal det snakkes fritt om Israel, verdier, islam og ytringsfrihet.

– Det vil være synlig politifolk både ut og inne, sier Johan Fredriksen, stabssjef Oslo politidistrikt.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Frykter ikke

– Hva frykter dere kan skje på Oslo Symposium?

– Vi frykter ingenting, og det er ingen indikasjon på noe. Men det er også utfordringen med dagens samfunn, som er et åpent samfunn. Samtidig som slike arrangement må gå som planlagt må vi ta høyde for det uforutsette.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Bør deltagerne være observante på mulige trusler?

– Nei, de vet hva de går til. Vi ser ingen grunn til å gå i dialog med enkeltpersoner og advare noen. Politiet er primært til stedet for at arrangementet skal gå sikkert og verdig for seg, og at ytringene skal stå i fokus, ikke sikkerhets­avbrudd.

Kontakt med politiet

Bjarte Ystebø

PST vurderer trusselsituasjonen slik at det vil være politi både inne og ute under arrangementet. Er du redd?

– Nei.

Ystebø forteller at de selv tok kontakt med politiet for å snakke om sikkerheten.

– Vi er veldig tilfredse med den jobben politiet gjør. Symposiet blir trygt og sikkert for alle, sier Ystebø.

Men sikkerhet koster. Det kan Oslo-politiet bekrefte.

– Veldig mye ressurser

– Hvor mye ressurser bruker dere på arrangementer knyttet til ytringsfriheten?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Politiet bruker veldig mye ressurser på å sikre frie ytringer, og å trygge denne type arrangement. Oslo har de fleste debattantene, symbolbyggene, de største mediene og de store arrangementene. Totalt sett er dette et av våre største oppdrag. Det gjelder å trygge alt fra enkeltpersoner til demonstrasjoner der for eksempel meningsmotstandere står mot hverandre. Det er et viktig oppdrag som vi prioriterer høyt, sier stabssjef Johan Fredriksen.

– Hva er det ved Oslo Symposium som tilsier sikkerhetstiltakene?

– Det ligger i tiden at vi har en trusselvurdering knyttet til enkelte miljøer. På dette arrangementet er det både nasjonale og internasjonale aktører.

Synlige styrker

– Er det noen av talerne som tilsier at politiet må øke sikkerheten?

– Ja, både og. Noe av sikkerheten går på enkelte deltakere, annen sikkerhet går på arrangementet i seg selv. Uansett vil sikkerheten komme alle deltagerne til gode.

– Hvor mange politifolk vil vokte arrangementet?

– Det kan jeg ikke si. Men alle som kommer dit vil kunne se våre folk både ute og inne. Og så har vi en generell oppmerksomhet rundt oppdraget som gjør at vi kan tilkalle mer hjelp på kort varsel hvis det ikke viser seg å være tilstrekkelig med mannskap.

– Hvor mye penger bruker Oslo-politiet på sikring av ytringsfriheten?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi snakker om titalls millioner av kroner, dertil en mengde mannskap.

– Flere millioner

Bjarte Ystebø ved Oslo Symposium tror at politiet kommer til å bruke flere og flere millioner i fremtiden på å sikre ytringsfriheten.

– Jeg tror det vil bli flere millioner i fremtiden. Kampen om ytringsfriheten har så vidt begynt, derfor må vi fortsette med det vil holder på med, og politiet må fortsette å beskytte ytringer, sier Ystebø.

Oslo Symposium

En politisk konferanse som ønsker å bygge på en ideologisk kristen verdiplattform.

Arrangeres i Oslo kongressenter 19. til 20. mars 2015

Initiativet til konferansen ble tatt av organisasjonen Kristenfolket i samarbeid med Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem og avisen Norge Idag.

Nett-TV:

På nett:
Oslo Symposium

Program og talere

Les også
Oslo Symposium 2015 - se talene herOslo Symposium
Les også
Ulf Ekman får Kåre Kristiansens minnepris
Les også
Katolsk Ekman taler i norsk pinsemenighetJesus Church
Les også
Utfordrende timing
Les også
En verdig prisvinner