Den palestinske ministeren Ziad Abu Ein (i midten, med skjerf) diskuterer med en gruppe israelske soldater i Hebron på dette arkivbildet fra november. Onsdag døde han etter å ha blitt slått ned av israelske soldater under en demonstrasjon på Vestbredden. Foto: Reuters / NTB scanpix

Uenige om obduksjonsrapport etter Ziad Abu Eins død

Israelske og palestinske tjenestemenn gir motstridende versjoner av obduksjonsrapporten etter at en palestinsk minister døde i en protestmarsj onsdag. Palestinernes president erklærer landesorg.

Den høytstående palestinske tjenestemannen Hussein al-Sheikh sier til nyhetsbyrået Reuters at jordanske og palestinske leger som deltok under obduksjonen, konkluderte med at ministeren døde av slag, av å ha pustet inn tåregass og ikke ha fått medisinsk hjelp i tide. En israelsk kilde med kjennskap til rapporten, sier på sin side at ministeren døde av hjerteinfarkt.

Landesorg

Ziad Abu Ein (55) var ansvarlig for saker som gjaldt israelske bosetninger på Vestbredden. Han hadde ansvaret for problemer knyttet til sikkerhetsmuren som Israel har reist flere steder.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

EUs utenrikssjef Federica Mogherini krevde onsdag en «umiddelbar» gransking av hvordan ministeren Ziad Abu Ein døde.

– Rapporter om at israelske sikkerhetsstyrker har brukt overdreven makt, er svært bekymringsfulle. Jeg ber om en umiddelbar og uavhengig gransking av Abu Eins død, sier hun i en kunngjøring.

Palestinernes president Mahmoud Abbas har erklært tre dagers palestinsk landesorg og har kuttet all sikkerhetskontakt med Israel.

– Dette er en barbarisk handling som vi verken kan være stille om eller akseptere, sier Abbas. Han føyer til at han vil sørge for at «nødvendige skritt blir tatt» etter at saken er etterforsket.

Ulike historier

Ziad Abu Ein (55) var ansvarlig for saker som gjaldt israelske bosetninger på Vestbredden. Ifølge palestinske øyenvitner døde han etter å ha blitt slått ned av israelske soldater i forbindelse med en demonstrasjon i byen Turmusiya på Vestbredden onsdag.

Både palestinerne og utenlandske aktivister deltok i protestmarsjen som israelske styrker møtte med tåregass og sjokkgranater.

I løpet av sammenstøtene skal en politimann ha dyttet den palestinske ministeren og tatt et fast grep rundt halsen hans, ifølge vitner.

Opptak som Reuters og andre har tatt av hendelsen, inneholder ingen bilder der Abu Ein svarer med vold. Få minutter senere blir han blek, faller og slår brystet hardt i bakken. Ifølge Reuters døde han på vei til sykehuset.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Geværkolber

Palestinske sikkerhetskilder sier at de israelske soldatene slo Abu Ein gjentatte ganger på overkroppen med geværkolbene sine.

En israelsk journalist mener imidlertid at ingen slo ministeren, «i hvert fall ikke med vilje».

Den israelske hæren har foreløpig konkludert med at ministeren døde av hjerteinfarkt, men etterforskningen fortsetter, ifølge den israelske avisen Haaretz

Døde i ambulansen

Abu Ein var både ansvarlig for problemer knyttet til sikkerhetsmuren som Israel flere steder har bygd på palestinske områder, samt for problemer knyttet til de israelske bosetningene.

– Han døde etter å ha blitt slått kraftig i brystet, opplyser en lege ved sykehuset.

Tumultene oppsto mens Abu Ein og om lag 300 andre aktivister deltok i en marsj mot en israelsk bosetting. Etter marsjen skulle de ha plantet oliventrær.

I Ramallah stengte mange palestinere butikkene sine i protest onsdag, og palestinske ungdommer kastet stein mot israelske soldater som holder vakt rundt en jødisk bosetting like i nærheten av byen, opplyser palestinske sikkerhetskilder.

Les også
Elgvin legger grunnen for at Israel blir borte
Les også
Skremmende hat, etnisk rensing og dobbeltmoral
Les også
Hva skal Israel med fiender når...
Les også
Amerikanske kristne er faste i troen på IsraelUSA
Les også
Israel etterforsker hendelser under Gaza-krigen