FORSVARER: Filosof Henrik Syse holder andakter på NRK P1. Han synes innholdet fortsatt bør være kristent.

Uenige om islamsk andakt

Filosof og bidragsyter i NRKs morgenandakt Henrik Syse synes det er lett å forsvare programposten. Redaktør Gunnar Stavrum mener derimot at NRK har valget mellom å avvikle eller utvide den.

Forrige ukesmorgenandakter på NRK P1 har utløst mye engasjement. Direktør for Olavsfestdagene i Trondheim,Petter Myhr, valgte å utelate Fader vår og velsignelsen fra andakten. Tidligere har ingen gjort samme grep.

– At andakten varierer noe fra uke til uke har jeg ikke noe imot, sierHenrik Syse til Dagen. Han er seniorforsker vedPrio og har gjennom flere år bidratt i morgenandakten. Nylig ga han ut boken «Til andakt» der han har samlet en del av sine bidrag i ­perioden 2010 til 2014, ledsaget av to filosoferende essays om mennesker om tro.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bruker Bibelen

Selv om Syse opplever det naturlig å ta med Fader vår og velsignelsen i sine andakter, synes han ikke det bør være noe absolutt krav.

– Det bør definitivt være unntaket at man utelater det, men samtidig mener jeg at variasjoner kan være med på å løfte programmet, sier Syse.

Petter Myhr brukte heller ikke noen bibelvers, noe Syse vanligvis gjør.

– Jeg synes det er fint, fordi andakten ikke først og fremst skal være min synsing, men mer refleksjon rundt noe som har dybde og betydning. Men det er lov å leke med formen, sier han.

Tydelig annonsert

Overfor Dagen åpnet redaksjonssjefen i NRK Fordypning,Njord Røv, i forrige uke for at man på lang sikt kan få inn andaktsholdere som ikke har kristen tro. Syse synes det kan være verdt å disktutere hvorvidt man skal slippe til forkynnelse fra andre religioner og livssyn over eteren, men mener det i så fall bør skje under en annen vignett.

– Andakten bør forbi en kristen andakt. Andakten er tydelig annonsert, og det er fint at denne finnes. Forkynnelse er jo ikke farlig. Særlig underlig er det når mennesker som er opptatt av ytringsfrihet, framstiller andakten som noe farlig. Hvis det var slik at kristne programmer dominerte i NRK og atkristen forkynnelse ble kamuflert, hadde det vært noe helt annet. Men at det er satt av ti minutter til en andakt, synes jeg er veldig lite problematisk, sier Syse.

Flere reaksjoner

Radiolytter Guro Tveit fra Fitjar er en av dem som reagerte på andaktene på NRK P1 i forrige uke.

– En andakt skal inneholde Guds ord, sier Tveit til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er viktig med den lille andakten som vi får, for land og folk. Da kjenner en samhørighet og fellesskap selv om vi sitter på hver vår plass, legger hun til.

Tveit synes det å utelate andakten og velsignelsen minner om det som skjedde da NRK i 2010 bestemte seg for å kutte den faste kringkastingen av Fedrelandssalmen søndag morgen.

– Det er dessverre ikke alltid andaktsholderne i NRK tar med så mye av gudsordet, men det er i alle fall bra når vi får be Fader vår og ta imot velsignelsen, sier Tveit.

Hun er en av flere som tok kontakt medFamilie & Medier om forrige ukes andakter. Fra organisasjonen får Dagen opplyst at andaktene har ført til flere henvendelser og reaksjoner enn de man vanligvis får i løpet av en uke.

Positive reaksjoner

Andaktsholderen selv, Petter Myhr, forteller på sin side om mange positive tilbakemeldinger på andaktene. Tidligere har han vært sjef for NRKs livssynsavdeling. I den stillingen foreslo han i 2007 å åpne for forkynnelse fra flere religioner via statskanalen.

«Både Vårt Land og Dagen forsøker å diskreditere meg ved å løfte fram mitt engasjement for at også andre tradisjoner enn den kristne skal få slippe til i NRK. Men det er altså mitt kristne verdigrunnlag som er selve grunnlaget for det engasjementet», skriver han i et innlegg på Verdidebatt.no.

Han påpeker at den siste andakten hans handlet om det største av alt. «Størst av alt er kjærligheten. Det betyr også at kjærligheten er større enn sannheten. Din og min begrensete oppfatning av sannheten. Det må vi huske på når vår sannhet kommer i konflikt med kjærligheten. Da må vi velge kjærligheten. Alltid», skriver Myhr.

Ønsker muslimer

På Facebook er det opprettet en gruppe som heter «Nei til islamsk andakt på NRK radio». Tirsdag ettermiddag hadde den drøyt 3.900 likes. Blant artiklene som er lagt ut på nettsiden, er en med tittelen «Debatten koker rundt muslimsk andakt i NRK» fra Nettavisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nettavisens redaktørGunnar Stavrum skrev fredag at han mener det ikke skal være religiøs forkynnelse i NRK. Men hvis man først skal ha andakter, synes han flere livssyn bør slippe til.

Stavrum viste til at det i dag er flere medlemmer i trossamfunn utenfor Den norske kirke enn det er deltakere på julaftengustjenesten i Den norske kirke. Angående andakten mener han NRK har «valget mellom å avvikle hele tilbudet eller åpne for livssyn som flere av lytterne deler. Å åpne for andakter også for muslimer er en naturlig tanke, men de bør være på norsk. Da kan også nordmenn flest få et innblikk i hva islam står for».

Derfor valgte han overskriften «Ja til muslimsk andakt». Tirsdag ettermiddag hadde artikkelen fått over 2.300 kommentarer.