I SAMARIA: – Vi driver med turisme, ikke politikk, sier Aud Kindervåg Halsne, daglig leder i Si-Reiser. Her er en gruppe nordmenn på tur med Si-Reiser ved More-eika på fjellet Elon Moreh i Samaria i 2013.

Turoperatører anklages for etiske brudd

Norske turoperatører blir i en Norad-støttet rapport kritisert for å støtte bosetninger og ikke opplyse om at en rekke reisemål er i palestinske områder.

Kritikken kommer fra Fellesutvalget for Palestina. De reagerer på at norske turister til bibelske steder ikke blir opplyst om at de er i palestinske områder når de besøker Betlehem og Jeriko.

– Vi synes det er slående at hos fem av åtte turoperatører som markedsfører turer til Israel, viser det seg at over 50 prosent av destinasjonene som blir nevnt i brosjyrene ikke er i Israel, sier Anna Lund Bjørnsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun er leder for Fellesutvalget for Palestina (FuP) som onsdag lanserte en rapport som kritiserer fem norske turoperatører med reiser til Israel.

Rapporten om norsk turisme til Israel og de palestinske områdene er støttet av Norad.

I fjor dro 18.400 norske turister til Israel.

Si-Reiser understreker at mesteparten av reisene deres til Israel faktisk foregår i Israel, men vedgår at de kan opplyse grundigere når turer besøker palestinske områder.

– Det kan godt hende vi kan være flinkere til å opplyse mer og være tydeligere på at områder er palestinske, men det står også mange ganger at vi skal besøke Samaria. Det er ikke alt i denne rapporten vi føler oss rettferdig behandlet i, sier daglig leder Aud Kindervåg Halsne til Dagen.

«Bryter loven»

Halsne understreker at de opplyser hvilke byer som skal besøkes i dagsprogrammene for turene.

– Vi tar folk med for å reise i Jesu fotspor i bibelske områder, det er jo ikke det som er Fellesutvalget for Palestinas fokus, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sabra Fokusreiser tar kritikken om upresis markedsføring til etterretning.

– Vi må se på hva vi kan gjøre for å bli tydeligere på dette området, skriver markedssjef Rolf Solås i en e-post til Dagen.

Bjørnsen peker på at Golanhøydene, Øst-Jerusalem og Betlehem er områder som det internasjonale samfunnet ikke anerkjenner som deler av Israel.

– Det handler om hvilket inntrykk forbrukerne får når de ser reklame om reise til Israel, og så går reisen til et annet land, som Israel okkuperer. Dette er veldig tydelige brudd på norsk markedsføringslov, sier Bjørnsen.

Vil stoppe Ahava-kjøp

I rapporten kritiseres Sabra Tours, Sabra Fokusreiser, Si-Reiser, Smartreiser og Tema også for å legge turen innom en eller flere ulovlige bosetninger.

– Vi mener det er kritikkverdig at turoperatørene bidrar til en økonomisk utvikling i bosetningene på Vestbredden, som ifølge folkeretten er ulovlige. Også den norske regjeringen har gått ut og fordømt byggingen av bosetninger.

Hun er kritisk til at Sabra Fokusreiser og Si-Reiser besøker Ahava-fabrikken ved Dødehavet i bosetningen Mitzpe Shalem, og overnatter på et hotell i Ariel, en av de største bosetningene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Da er de med på å støtte opp om industrien i bosetningen, som er internasjonalt fordømt av EU, FN og Norge. Jeg tror det er veldig bevisst fra disse turoperatørenes side å legge turen dit, fordi de vil at områdene skal anerkjennes som israelske, sier Bjørnsen.

Avviser

Si-Reiser avviser at de driver med uetisk turisme.

– Vi har aldri tenkt at vi har gjort noe uetisk ved å oppsøke Ahava-fabrikken. Dette har vi gjort for turistene våre som ønsker disse gode produktene for huden sin. Vi driver med turisme, ikke politikk. Jeg kan ikke forstå at det at vi handler deres produkter betyr at vi stiller oss bak politikken for bosetninger. Vi handler alltid i Betlehem og støtter opp om deres turisme og inntjening, sier Halsne.

– Fellesutvalget for Palestina mener at dere støtter ulovlige bosetninger ved å kjøpe varer fra dem og overnatte der?

– Det er deres oppfatning, ikke min oppfatning, sier hun.

Også Sabra Fokusreiser reagerer

– Vi kjenner oss ikke igjen i fremstillingen om at vi kun skaper næringsvirksomhet i israelske områder. Våre turer medfører overnatting og besøk både på israelsk og palestinsk side. Eksempelvis er 90 prosent av alle busstjenester vi kjøper fra palestinske/arabiske selskap, sier markedssjef Solås.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også Si-Reiser bruker som regel arabiske busselskap og sjåfører.

– Burde turistene ikke besøkt bosetninger og fabrikker i det hele tatt, Bjørnsen?

– Når vi drar på studietur besøker vi også bosetningene, men for se på og fordømme. Det problematiske er å reise dit for å anerkjenne og bidra økonomisk.

Tar selvkritikk

Bjørnsen tar imidlertid selvkritikk på Fellesutvalget for Palestinas reklame for egne turer.

– Vi må skjerpe oss selv når det gjelder studieturene. Vi sier at de går til Palestina, men flyplassen ligger i Israel, og vi pleier å ha en dag i Tel Aviv. Vi har startet å skrive «studietur til Israel og Palestina» fordi vi må anerkjenne at vi reiser til begge områdene, sier hun.

VIDEO: Se klipp fra debatten mellom Anna Lund Bjørnsen i Fellesutvalget for Palestina (FuP) og reiseoperatør Rolv Forsdal fra Sabra Fokusreiser i Dagsnytt Atten 24.09:

Israel-turisme

Fellesutvalget for Palestina (FuP) er en paraplyorganisasjon med 20 medlemmer blant fagforeninger, partier, ungdomsorganisasjoner og liknende, som «arbeider i solidaritet med palestinerne».

Pakkereiseloven §3-2: «Kataloger og brosjyrer (...) skal inneholde tydelig og forståelig informasjon om prisen samt i nødvendig utstrekning om reisemål, transporter, innkvartering, måltider, reiseplan (...)».

Markedsføringsloven §7: «En handelspraksis er villedende dersom den inneholder uriktige opplysninger og dermed er usannferdig eller på annen måte er egnet til å villede forbrukerne».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Flere nordiske turister til Israel
Les også
Norske Linda (21) har løpt til bomberommet 50 ganger i sommerAshdod
Les også
Eldste turist i Israel noensinne
Les også
Ble ikke varslet om polioutbrudd i IsraelPoliosmitte, Israel
Les også
Gå Via Dolorosa hjemmefra