UROLIG: Turguide Johnny Segal (tv) liker ikke den spente situasjonen i Jerusalem for tiden. De 44 bibelskoleelevene fra Bibelskolen Bildøy som han leder, kjenner seg likevel trygge. Her er Gunn Honnemyr (mnidten) og Livard Apeland (th) utenfor Hlocaustmuseet i Jerusalem torsdag. Foto: John Solsvik

Turister skyr Jerusalem

Turister uteblir og hoteller i Jerusalem melder om dramatisk nedgang i tallet på gjester de siste ukene. Dette kommer på toppen av nedgangen på grunn av Gazakrigen i sommer.

– Veien til Oljeberget er stengt. Det var beskjeden turguide for SI-Reiser, Johnny Segal, fikk for et par dager siden.

Han hadde stanset på Scopusfjellet med 44 elever fra Bibelskolen Bildøy, og på grunn av den urolige situasjonen lurte han på om han kunne kjøre videre til Oljeberget lenger sør. En araber han snakket med, forsikret om at veien var trygg å bruke den dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi kjørte videre og hadde absolutt ingen problemer på Oljeberget. Etter orienteringen der borte, gikk vi til fots ned til Getsemane. Alt var rolig og helt normalt, sier Segal til Dagen.

Sjekker forholdene

Han følger nøye med i nyhetene og forhører seg med kolleger og turoperatøren før han drar inn i enkelte områder. Den svenske turguiden er skuffet over opptrappingen av voldsepisoder i Israel den siste tiden.

– Jeg er svært urolig, særlig når jeg har en gruppe med over 40 ungdommer fra Norge. Jeg sier de bør ringe hjem og fortelle at alt er vel med dem, for jeg vet at mange foreldre er urolige, sier han.

Johnny Segal synes situasjonen er tragisk.

– Jeg opplever at det er blitt mye større mistenksomhet blant folk. Folk seg ser over skulderen og er hele tiden i helspenn. Det er vi som lever her, som opplever dette, for turistene opplever det ikke slik i det hele tatt, sier Segal.

Har er redd for at opptrappingen i ordkrigen mellom Israel og palestinerne skal føre til enda mer voldelige episoder.

Stor nedgang

Turistsektoren led fortsatt under ettervirkningene fra krigen mot Hamas i sommer da en ny bølge av opptøyer brøt løs i og rundt Jerusalem for noen uker siden.

Under Gazakrigen i juli og august kom det nærmere 40 prosent færre turister til Israel sammenliknet med samme månedene i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Strømmen av turister hadde tatt seg noe opp igjen, men lå likevel langt under tallene fra 2013, da nye terrorangrep rammet Jerusalem for tre uker siden.

– Gazakrigen førte til en stor nedgang i belegget på hotellene. Opptøyene de siste ukene har hovedsaklig ført til at enkeltpersoner har meldt avbud, og de utgjør ikke en stor del av gjestene våre. Men hvis situasjonen fortsetter slik, kan det bli svært vanskelig, sier direktør Arjeh Zumer i Jerusalem Hotels Association til avisen Haaretz.

Holocaustmuseeet Yad Vashem, som så å si alle turister til Jerusalem besøker, sier at de ikke har tall for de siste ukene.

De opplyser at tallet på besøkende falt med 30 prosent da Gazakrigen startet i juli sammenliknet med fjoråret. I tillegg var det mange utenlandske deltakere på seminarer på museet som meldte avbud.

Ikke redd

Gunn Honnemyr (19) fra Varhaug er en av 44 elever fra Bibelskolen Bildøy som torsdag besøkte Holocaustmuseet i Jerusalem.

– Jeg har på ingen måte vært redd, vi har ikke sett noe til opptøyer. De hjemme har ingen ting å frykte. Jeg føler meg godt beskyttet både på ene og andre måten, sier Gunn til Dagen.

Bibelskoleelev Livard Apeland (19) fra Bjerkreim er enig.

– Jeg har ikke opplevd noe av frykten. Hadde det vært opptøyer, hadde vi kanskje ikke gått på akkurat de stedene. På attraksjonene der turistene går, har det vært godt med folk, så vi er på ingen måte alene som turister her i byen, sier Livard.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ikke farlig

Turguider sier det ikke er farlig for besøkende å ferdes i Jerusalem, slik man kan få inntrykk av i vestlige nyhetssendinger. Turguide Mira Bar vil ikke kutte ut noen av de viktigste turiststedene i Jerusalem. Hun legger imidlertid til at det finnes områder i Gamlebyen der hun spør seg for før hun tar gjester med.

– For to uker siden bestemte jeg meg for å unngå enkelte stasjoner på Via Dolorosa i det muslimske kvarteret på grunn av opptøyer på Tempelplassen. En uke senere tok jeg likevel en gruppe dit fordi jeg hørte at alt var rolig. Vi opplevde ingen ubehageligheter. I det kristne kvarteret er det ingen problemer å gå, og selvsagt heller ikke i det jødiske kvarteret eller ved Vestmuren, sier Bar til Haaretz.

Les også
Israel utestenger Gilbert fra Gaza på livstidFakta om Mads Gilbert
Les også
Iron Dome-batteri vekker oppsiktIron Dome
Les også
– Flytt fra Israel til Gaza eller Ramallah
Les også
– Grovt å sammenligne IS med Israels hærBjørn Godeseth
Les også
Norske Bjørn var skarpskytter for Israel på Gaza-stripenBjørn Godeseth