Erna Solberg på Høyres Felleskonferanse i Oslo mandag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Trusselen størst fra hjemvendte fremmedkrigere

Hjemvendte Syria-farere utgjør den fremste terrortrusselen mot Norge, sier statsminister Erna Solberg (H). Hun mener ytringsfriheten står sterkere etter terroren i Paris.

– For øyeblikket ser det ut til at risikoen for et større angrep er størst blant hjemvendte fremmedkrigere. Men dette kan endre seg fort, sier Erna Solberg.

På spørsmål om hva regjeringen gjør for å motvirke denne trusselen, viser hun til Politiets sikkerhetstjeneste som oppsøker alle hjemvendte fremmedkrigere for å vurdere faren disse utgjør.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Et annet viktig tiltak er å sørge for at færre reiser. Det gjør vi gjennom å forebygge at ungdom rekrutteres til ekstreme bevegelser, sier Solberg til NTB.

Terrorfrykt

I sin tale under Høyres felleskonferanse i Oslo mandag slo statsministeren fast at terrorens fremste formål er å spre frykt. Å beskytte innbyggerne er en grunnleggende oppgave for staten, anførte hun.

– Siden regjeringsskiftet har vi ansatt over 350 nye politifolk, og flere er på vei. Vi kjøper inn nye redningshelikoptre. Vi sørger for at Forsvarets helikoptre raskere blir tilgjengelige for politiet. Vi styrker PST. Og vi er helt i innspurten av arbeidet med politireformen, sa Solberg.

Statsministeren kom også inn på handlingsplanen mot radikalisering og kritiserte den forrige regjeringen for å ha gjort for lite på dette området.

– PST anslår i dag at rundt 70 personer har reist fra Norge til Syria. Hvordan kan mennesker, som er født og oppvokst i et samfunn med så store muligheter som vårt, tiltrekkes av ideologiske massemordere? spurte Solberg.

Radikalisering

Statsministeren mener myndighetene vet en god del om hvordan radikaliseringen foregår.

– Vi har god erfaring fra å trekke ungdom ut av gjenger og høyreekstreme miljøer. Det vi møter i dag, er ikke veldig annerledes. Samtidig er det viktig at alle forstår at det å bekjempe radikalisering ikke er noe regjeringen, kommunene eller politiet kan klare alene. Dette er en samfunnsoppgave, sa hun.

Overfor NTB peker statsministeren på at også fengslene er en rekrutteringsarena.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Gjerningsmennene fra Paris ble radikalisert i fengsel. Det må vi lære av, sier hun.

Mer ytringsfrihet

I talen tok Solberg utgangspunkt i angrepet på satiremagasinet Charlie Hebdo og slo fast at ytringsfriheten vil stå sterkere etter terroren i Paris.

– De siste ukene har vist pennens makt og våpnenes avmakt. Ikke noe er verre for dem som krever blind lydighet, enn å bli ledd av, sa hun.

– At våre samfunn har blitt mer mangfoldige gir ingen grunn til å fire på det som gjør Europa til alt det Europa er. Demokrati, ytringsfrihet og likeverd kan og vil vi aldri fire på, sa Solberg og la til at mange av dem som flykter til Europa, gjør dette fordi de ønsker å leve et liv i frihet.

– Min antagelse er at selvsensuren vil bli mindre – ikke større – etter at terroristene har vist oss at ytringsfrihet og pressefrihet er noe vi aldri kan ta for gitt, fastslo hun.

Selv har statsministeren lite til overs for begrepet «ytringsansvar».

– Jeg bruker aldri det ordet. Rett og slett fordi jeg opplevde debatten fra noen år tilbake som en måte å begrense ytringsfriheten på. Vi har alle et personlig ansvar, men ingen andre enn den enkelte kan vurdere hva som er et gangbart og godt virkemiddel for å fremme en ytring, sier hun.

Les også
Frykter at IS og al-Qaida samarbeider
Les også
Minst sju kirker påtent i nye Charlie-opptøyer i Niger
Les også
EU-landene vil holde Hamas på terrorlista
Les også
CNN-veteran sluttet etter Twitter-debatt om Muhammed-karikaturer
Les også
Pegida-demonstrasjon avlyst etter drapstrusler