Patriarken av Jerusalem, Fouad Twal, kysset Bibelen da han kom til Betlehem på vestbredden julaften. Foto: Ammar Awad / Reuters / NTB scanpix

Titusener på pilegrimsferd til Betlehem

Også i år, hvor kristne grupper flere steder i Midtøsten har blitt forfulgt, drept og torturert, strømmer pilegrimene til Jesu fødeby Betlehem på Vestbredden julaften.

Høydepunktet for dem som kommer til Betlehem på julenatten er midnattsmessen i Fødselskirken, som står på stedet der kristne mener stallen og krybben sto den første julenatten for over 2000 år siden.

Speidere med trommer og sekkepiper fulgte patriark Fouad Twal, den øverste katolske geistlige i området, inn i kirken. På Krybbeplassen utenfor kirken sto en mann i julenissekostyme og delte ut søtsaker. Juletreet ved siden av ham var pyntet i fargene fra det palestinske flagget med kuler i rødt, svart og sølv.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men krig på Gaza og forfølgelse av kristne legger en demper på feststemningen under årets julehøytid for mange.

– For mange av dere vil musikken fra julesalmene også vært akkompagnert av sukk og tårer, skriver pave Frans i et brev til de kristne i Midtøsten. De har fått merke økt undertrykkelse og forfølgelse. Paven har uttrykt bekymring for dette, ikke minst for dem som «brutalt er drevet ut» av områder hvor de har bodd siden Det nye testamentet ble skrevet.

Det var tydelig at han snakket om Den islamske stat da han beskrev «handlingene til en ny terrororganisasjon av hittil uante dimensjoner, som har begått all slags overgrep og umenneskelige handlinger».

I Bagdad er rundt 150.000 kristne fordrevet som følge av IS' offensiv. På den annen side kan de kristne i syriske Homs feire en fredelig jul for første gang på tre år etter at den syriske hæren gjenerobret byen tidligere i år.

Les også
Israel stanset palestinske julenisser ved Betlehem
Les også
Julens budskap, vår sivilisasjons fødselsdag
Les også
Coca-Cola bygger fabrikk på Gazastripen
Les også
Ingen kirke uten Bibelen
Les også
Ny rapport: Hver tredje israeler lever i fattigdom