Israel har gitt grønt lys til innførsel av bygningsmaterialer til en ny Coca-Cola-fabrikk på Gazastripen. Foto: Reuters / NTB scanpix

Coca-Cola bygger fabrikk på Gazastripen

Israel blir kritisert for strenge restriksjoner for innførsel av bygningsmaterialer til Gazastripen. Men nå skal Coca-Cola bygge fabrikk.

Mandag begynte byggingen av en Coca-Cola-fabrikk i den palestinske enklaven, etter at den israelske hæren hadde gitt grønt lys, skriver The Times of Israel.

Fabrikken blir bygd i industrisonen Karmi tett ved grensa til Israel, og den har en prislapp på 150 millioner kroner. Etter planen skal den sysselsette 1.000 arbeidere når den står ferdig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Arbeidsledigheten på Gazastripen er på nærmere 50 prosent, og 80 prosent av innbyggerne er avhengige av matvarehjelp utenfra. Arbeidsplasser er derfor svært kjærkomne.

Palestinsk initiativ

Utstyret og bygningsmaterialet til Cola-fabrikken kommer fra Jordan, og de første lastebilene rullet inn på Gazastripen ved grenseovergangen Kerem Shalom mandag kveld.

Fabrikken blir bygd på initiativ fra de to palestinske forretningsmennene Munib al-Masri og Zahi Khouri.

Khouri har også amerikansk statsborgerskap og driver fra før en Coca-Cola-fabrikk på Vestbredden. Han er også sjef for det palestinske teleselskapet Jawwal.

Ble boikottet

Coca-Cola ble i mange år boikottet av araberstatene, som følge av selskapets forbindelser med Israel. Dette endret seg med Oslo-avtalen, og i 2000 ble Coca-Cola hovedsponsor for det palestinske fotballforbundet.

Pepsi har hatt produksjon i Midtøsten siden 1960-tallet og startet opp en 7-Up fabrikk på Gazastripen alt i 1962.

Les også
– Palestinerne er flyktningene ingen vil ha
Les også
Svekket krone bekymrer norsk misjonDyr dollar
Les også
Gilbert i TV-intervju: «Jeg så halshuggede barn i Gaza»
Les også
– «Israel-venn» kan lett bli misforstått
Les også
Sliter med å engasjere unge for IsraelIsraelorganisasjoner