SÅREDE: Guvernør i delstaten Borno, Kashim Shettima, besøktesårede på sykehuset etter det voldsomme angrepet på landsbyenKawuri i helgen. FOTO: NTB SCANPIX

Terroren rammet midt under gudstjenesten

I Nigeria går kristne til kirke med hjertet i halsen. Sist søndag ble 53 mennesker drept da opprørere stormet en katolsk kirke mens de feiret gudstjeneste.

Søndagens gudstjeneste var nesten slutt da opprørerne angrep med maskingevær og eksplosiver. Først drepte de en politimann som sto vakt utenfor kirken, som ligger i delstaten Adamawa i Nord-Nigeria. Så blokkerte de dørene og skjøt på alle som forsøkte å flykte gjennom vinduene. De skal også ha skåret over strupen på flere av kirkegjengerne.

Opprørerne gikk deretter løs på bebyggelsen rundt kirken. De satte fyr på hus og tok innbyggere som gisler.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi har ingen beskyttelse, og vi kan aldri vite hvor de slår til neste gang, sier en fortvilt biskop Stephen Dami Mamza til BBC.

Slo til mot marked

Samme dag ble også en landsby i delstaten Borno rammet av et blodig angrep. Det ukentlige landbruksmarkedet var i full gang da opprørere strømmet inn i landsbyen i biler og på motorsykler. De blåste markedet i luften, skjøt mot innbyggerne og satte fyr på bygninger. Over 300 hjem skal ha blitt ødelagt.

Ifølge BBC plasserte opprørerne ut bomber i landsbyen før de slo til. To av bombene gikk av mandag mens opprydningsarbeidet pågikk for fullt.

- Alle husene er ødelagt, sier Ari Kolomi, en av innbyggerne som klarte å unnslippe, til BBC. Han er sikker på at gruppen som angrep talte minst 50 mann.

Dødstallene stiger

Nyhetsbyrået Reuters rapporterte tidligere i uken at 22 mennesker ble drept i kirkeangrepet i Adamawa. Det var likevel klart at dødstallene kunne komme til å stige, på grunn av de mange sårede. Ifølge Christian Solidarity Worldwide er tallet på døde nå kommet opp 53.

Samtidig er det meldt om hele 85 døde etter angrepet mot landsbyen i Borno. Mange av ofrene hadde massive brannskader.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Boko Haram

Politiet mistenker den islamistiske gruppen Boko Haram for å stå bak angrepene. Denne gruppen er svært aktiv i de nordlige og østlige delene av Nigeria. Adamawa og Borno er noen av de hardest rammede delstatene. I mai ble det innført unntakstistand i disse to, samt delstaten Yobe, på grunn av Boko Harams terror.

De to angrepene i helgen er bare toppen av et massivt isfjell. Fra mai til desember i fjor mistet 1200 mennesker livet i Boko Harams terror nordøst i Nigeria. Dette kom frem i en FN-rapport som ble presenterte like før jul.

Christian Solidarity Worldwide mener at Boko Haram har skiftet taktikk den siste tiden. De slår ikke like ofte til i byer, men har rettet oppmerksomheten mot veier, skoler og avsidesliggende landsbyer. Bare i januar skal 200 mennesker ha mistet livet i terrorhandlinger i delstaten Borno. FNs flyktningkommissær melder at nesten 6000 mennesker er drevet på flukt etter en rekke angrep mot små lokalsamfunn de siste ukene.

Stammekonflikter

Nigerias kristne president, Goodluck Jonathan, blir kraftig kritisert fordi han ikke har maktet å få slutt på terroren i de nordlige og sentrale delene av landet. Mange kristne er redd for at uroen som har preget landet siden Jonathan vant valget i 2011, bare er en forsmak på det som er i vente når det nærmer seg nytt valg i 2015.

Selv om det ofte er Boko Haram som blir knyttet til angrepene på kristne, er bildet mer sammensatt enn som så, sier Åpne Dører i forbindelse med sin siste internasjonale rapport om forfulgte kristne.

De mange kirkeangrepene kan også forklares med stammemotsetninger. I de østlige delene av landet opplever kristne dessuten å bli forfulgt av animister. I tillegg kan korrupsjon og organisert kriminalitet bidra til å sette menigheter under sterkt press, mener Åpne Dører. dagen

Artikkelen fortsetter under annonsen.

NIGERIA

Det nordlige Nigeria er hovedsaklig muslimsk, de sørlige delene er hovedsaklig kristent. De sentrale delene av landet har flertall av kristne, men en stor muslimsk minoritet.

Tolv delstater i nord har sharia-lovgivning. Forfølgelsen av kristne er særlig hard i disse statene, men også betydelig i de sentrale delene.

Den islamistiske gruppen Boko Haram står bak en rekke angrep på kristne, moderate muslimer og offentlig ansatte.

Over 300 kirker ble ødelagt i fjor, ifølge Åpne Dører.