Tidligere talibanminister og imam Abdul Mohammad Rauf under et dialogmøte på Litteraturhuset i Oslo i 2009. Foto: Terje Bendiksby / NTB SCANPIX

Taliban-minister kastet ut av Norge i all hemmelighet

Den tidligere helseministeren i Taliban-regjeringen i Afghanistan utgjør en fare for nasjonal sikkerhet, ifølge norske myndigheter. Nå er han kastet ut av landet.

Ifølge NRK ble Abdul Rauf Mohammad satt på et fly til Kabul 8. juli og transportert ut av Norge – rundt 13 år etter at han fikk innvilget asyl.

Effektueringen av utvisningsvedtaket fra 2011 ble gjort i all hemmelighet fordi han ifølge Justisdepartementet utgjorde en trussel mot norske og allierte interesser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

NRK viser til «flere uavhengige og sentralt plasserte kilder». Verken Mohammads advokat Brynjar Meling, Justisdepartementet eller Utlendingsnemnda vil kommentere opplysningene.

Mohammad skal ha vært en relativt viktig person i Taliban-regimet i Afghanistan mot slutten av 1990-tallet. Han hadde flere tiltrodde posisjoner, blant annet som vikarierende helseminister i regjeringen.

I flere intervjuer i 2011 og 2012 benektet Mohammad at han utgjorde noen trussel mot Norge og har avvist påstander om at han bidro til radikalisering av unge, norske muslimer.

– De har ingen bevis på at jeg utgjør en sikkerhetsrisiko. Hvis Norge eller norske soldater kom i fare, så ville Abdul Rauf Mohammad være den første til å stille seg opp ved siden av dem for å forsvare Norge, sier han til Aftenposten for rundt to år siden.

Les også
Sender Norge Firasat i døden?
Les også
Bokstav-støtte til kristne i Mosul
Les også
Imran Firasat får internasjonal støtteIslamkritiker
Les også
UDI vil plassere asylsøkere i brakker
Les også
Afghansk tolk har fått arbeidstillatelse