Irans tidligere president Ali Akbar Hashemi Rafsanjani er sammen president Hassan Rouhani de største vinnerne i valget i Iran. De to ønsker begge reformer og et bedre forhold til Vesten. Foto: Morteza Nikoubazl / Reuters / NTB scanpix

Sviende nederlag for Irans erkekonservative elite

Med en skadeskutt høyreside i Iran kan de reformvennlige tvinge de erkekonservative ayatollaene til å lytte til folkets krav om mer frihet etter valget, påpeker Iran-forskere.

De endelige resultatene fra fredagens dobbeltvalg i Iran viser at reformvennlige og moderate kandidater har vunnet flertall både i nasjonalforsamlingen og den mektige Ekspertforsamlingen. Samtidig er en rekke radikale politikere kastet ut.

– Dette er et overraskende godt resultat, og det beste for reformvennlige krefter i Iran siden Mohammad Khatami var president for tolv år siden, sier den norsk-iranske forskeren og forfatteren Yadullah Shahibzadeh til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kan forkastes

Vokterrådets leder, ayatolla Ahmad Jannati kom på 16. plass i Teheran i valget og sikret seg dermed bare så vidt en plass i Ekspertforsamlingen. Foto: Raheb Homavandi / TIMA / Reuters / NTB scanpix

Rådet kan i teorien forkaste resultatet som viser at president Hassan Rouhanis reformvennlige tilhengere er den store vinneren av fredagens dobbeltvalg.

Men ingenting tyder på at det kommer til å skje nå som de offisielle valgresultatene er offentliggjort, mener Shahibzadeh, som påpeker at selv den ytterliggående Revolusjonsgarden har omtalt valget i positive ordelag.

– Vokterrådet kommer til å godta valgresultatet og må nå lytte til folket, sier Shahibzadeh, som har forsket og undervist ved Universitetet i Oslo.

Ryggen til konservative

Khamenei har ikke kommentert selve resultatet, men han har hyllet folkets fremmøte ved urnene. Det at resultatene først offentliggjøres to-tre dager etter selve valget, tolkes dessuten som at de er godkjent fra øverste hold.

– For øyeblikket virker høyresiden i Iran å ha utspilt sin rolle. De fleste iranere har vendt ryggen til den konservative agendaen, sier Arshin Adib-Moghaddam, professor ved School of Oriental and African Studies (SOAS) i London.

Iran-eksperten omtaler valgresultatet som en klar dom fra folket i favør av Rouhanis politikk, spesielt presidentens tilnærming til Europa og USA.

– Valget gir hans regjering et kraftig mandat til å fortsette et konstruktivt diplomati utenlands, samt reformer inne i Iran, skriver professoren i en epost til NTB.

President Hassan Rouhanis reformvennlige allierte vant 15 av de 16 plassene som er reservert hovedstaden i Ekspertforsamlingen. Foto: Reuters / NTB scanpix

Ingen fløy dominerer

En foreløpig oversikt fra nyhetsbyrået Reuters viste mandag kveld at de reformvennlige har fått 30 prosent av stemmene, de konservative 40 prosent og de uavhengige 17 prosent, mens 13 prosent av plassene er gjenstand for omvalg i april.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Resultatene innebærer at verken den reformvennlige eller den konservative leiren har fått rent flertall. Men den nye nasjonalforsamlingen vil uansett være langt vennligere innstilt til president Rouhanis reformvennlige politikk enn den forrige, ikke minst fordi mange av plassene gikk til uavhengige kandidater, som kan samarbeide på tvers av ideologiske skillelinjer.

– Det vil ta noen få måneder før formen til den nye nasjonalforsamlingen vil være klar. De uavhengige vil spille en viktig rolle, sier den politiske analytikeren Hamid Farahvashian til Reuters.

Flere av de mest prominente ytterliggående politikerne har dessuten røket ut. Dette er også tilfellet i Ekspertforsamlingen, noe som kan bety at Irans neste øverste leder vil være mindre konservativ enn Khamenei.

Det er Ekspertforsamlingen som skal utpeke ayatollaens etterfølger hvis 76-åringen dør eller blir for syk til å styre videre innen de neste åtte årene. (©NTB)

Engasjér deg!

TIPS OSS om saker / temaer du vil at vi i Dagen skal skrive om: Engasjér deg!

*** Prøv Dagen i 1 måned for bare 1 krone.

Følg gjerne Dagen på Facebook

Dette skjer i Kristen-Norge: Stevneguiden.no er Kristen-Norges gratis møte-og stevneoversikt (det er også gratis å annonsere!)

UKENTLIG NYHETSBREV: Få noen av de viktigste nyhetssakene og debattene rett i epostkassen. Meld deg på her!


Få nyhetsbrev fra Vebjørn Selbekk:
« Hver dag sender jeg deg noen utvalgte saker og debatter som jeg mener at du bør lese! Klikk her for å melde deg på det daglige nyhetsbrevet»

Dagen er Norges eldste kristne dagsavis. På papir siden 1919. Vi gir ut avis seks dager i uken og har abonnenter over hele landet. Vi har også en eavis som kan leses hvor som helst - og når som helst.

DEBATT: dagensdebatt.no kan du selv skrive egne innlegg og publisere dem direkte på nett. Og kanskje bruker vi også innlegget ditt i avisen Dagen.

Dette skjer i Kristen-Norge: Stevneguiden.no er Kristen-Norges gratis møte-og stevneoversikt (det er også gratis å annonsere!)

ISRAEL: Få med deg nyheter fra Israel og hør podcast fra Israel-korrespondenten

ANDAKT: Følg gjerne vår andakts- og inspirasjonsside

MENIGHET: Les vår faste spalte Menighetsdoktoren

HUMOR og skråblikk finner du i Krykkjebakkposten.

TWITTER: Dagen og DagensDebatt

Les også
Reagerer på iransk hjelp til palestinske etterlatte
Les også
Irans valg kan avgjøre ayatollaens fremtid