Sveriges kong Carl Gustaf og dronning Silvia. Foto: Janerik Henriksson / TT / NTB scanpix

- Sveriges kongepar dropper grunnlovsjubileet

Sve­ri­ges kong Carl Gus­taf og dron­ning Sil­via har etter det NRK er­fa­rer tak­ket nei til in­vi­ta­sjo­nen om å delta på grunn­lovs­ju­bi­le­et på Eids­voll 17. mai. Flere his­to­ri­ke­re mener konge­pa­ret bør delta.

Både det svens­ke og det dans­ke konge­hu­set har iføl­ge det NRK kjen­ner til blitt in­vi­tert til å delta i fei­rin­gen av Grunn­lo­ven 17. mai i år.

Folke­tin­get i Dan­mark har gitt til­bake­mel­ding om at dron­ning Mar­grethe og hen­nes mann prins Hen­rik vil delta på fei­rin­gen uten­for Eids­volls­byg­nin­gen på Eids­voll. Det svens­ke konge­hu­set skal imid­ler­tid ha tak­ket nei.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Hvis det er til­fel­le at de ikke vil være med på den store 17. mai-fei­rin­gen på Eids­voll, synes jeg det er uhel­dig, sier pro­fes­sor i his­to­rie, Ole Kris­ti­an Grim­nes til NRK.

Han mener det svens­ke konge­pa­ret burde komme fordi det er en stor be­gi­ven­het i den nors­ke na­sjo­nens his­to­rie.

Ver­ken det svens­ke konge­hu­set eller Riks­da­gens tals­mann vil kom­men­te­re saken til NRK.

His­to­ri­ker Tor Bo­mann-Lar­sen tror år­sa­ken til at det svens­ke konge­pa­ret an­gi­ve­lig ute­blir kan være at de ikke har tenkt gjen­nom his­to­ri­en så nøye.

Stor­tin­gets pro­sjekt­le­der for ar­bei­det med grunn­lovs­ju­bi­le­et, Dag Nord­bot­ten Kris­tof­fer­sen, øns­ker ikke å kom­men­te­re til NRK hvem de har in­vi­tert eller hvor­for de even­tu­elt har tak­ket nei. (©NTB)

Les også
Lager retro-gudstjeneste anno 1814Kirken og Grunnloven
Les også
Vår problematiske grunnlov