Plakater som oppfordrer folk til å stemme henholdsvis ja og nei til automatisk utvisning av utenlandske statsborgere som begår kriminalitet, er hengt opp på jernbanestasjonen i Zürich. Foto: Reuters / NTB scanpix

Sveits stemmer over forslag om utvisning av utlendinger

Hvis sveitserne sier ja i søndagens folkeavstemning, vil utenlandske statsborgere, også de som er født i Sveits, bli automatisk utvist fra landet selv etter mindre lovbrudd.

Forslaget, som er fremmet av det høyrepopulistiske Folkepartiet (SVP), innebærer at dommere ikke lenger skal kunne vurdere hvorvidt utvisning er et rettmessig tiltak vurdert ut fra lovbryterens livssituasjon og alvorlighetsgraden i lovbruddet.

Det betyr også at utvisning vil ramme personer som kun har gjort seg skyldig i mindre lovbrudd som vanligvis straffes med bøter og betingede dommer, såfremt de blir dømt for to forhold i løpet av en tiårsperiode.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Blant lovbruddene dette vil gjelde for, er falsk forklaring, utskjelling av politiet, smånasking, besittelse av narkotika, slåssing og fartsoverskridelser.

Født i Sveits

Forslaget rammer spesielt andre- og tredjegenerasjons innvandrere, som ikke har sveitsisk statsborgerskap, og som risikerer å bli tvunget til sine foreldres eller besteforeldres hjemland uten at de har verken språkkunnskaper eller nettverk til å kunne klare seg.

Utfallet av søndagens folkeavstemning er åpent. Den siste meningsmålingen viser at motstanderne mot forslaget har tatt ledelsen de siste ukene, men bare med 3 prosent. Over 50.000 personer, deriblant hundrevis av kjendiser, har signert et opprop der de tar avstand fra forslaget.

Jurister reagerer

Både regjeringen og mange akademikere, ikke minst jurister, mener at et ja-resultat vil svekke det demokratiske systemet. De mener også at utvisninger i forbindelse med mindre alvorlige lovbrudd bryter med avtalen om fri bevegelse som Sveits har inngått med EU.

I en folkeavstemning i 2010 ble det flertall for at utenlandske statsborgere som er dømt for alvorlige lovbrudd som drap, ran, voldtekt, narkotikasmugling og misbruk av sosialstøtte skal utvises automatisk.

SVP mener imidlertid at regjeringen utvannet den nye loven da den i fjor vedtok flere endringer i straffeloven, blant annet ved å åpne for at dommere i enkelte tilfeller kan beslutte at en person likevel ikke skal utvises.

Engasjér deg!

TIPS OSS om saker / temaer du vil at vi i Dagen skal skrive om: Engasjér deg!

*** Prøv Dagen i 1 måned for bare 1 krone.

Følg gjerne Dagen på Facebook

Dette skjer i Kristen-Norge: Stevneguiden.no er Kristen-Norges gratis møte-og stevneoversikt (det er også gratis å annonsere!)

UKENTLIG NYHETSBREV: Få noen av de viktigste nyhetssakene og debattene rett i epostkassen. Meld deg på her!


Få nyhetsbrev fra Vebjørn Selbekk:
« Hver dag sender jeg deg noen utvalgte saker og debatter som jeg mener at du bør lese! Klikk her for å melde deg på det daglige nyhetsbrevet»

Dagen er Norges eldste kristne dagsavis. På papir siden 1919. Vi gir ut avis seks dager i uken og har abonnenter over hele landet. Vi har også en eavis som kan leses hvor som helst - og når som helst.

DEBATT: dagensdebatt.no kan du selv skrive egne innlegg og publisere dem direkte på nett. Og kanskje bruker vi også innlegget ditt i avisen Dagen.

Dette skjer i Kristen-Norge: Stevneguiden.no er Kristen-Norges gratis møte-og stevneoversikt (det er også gratis å annonsere!)

ISRAEL: Få med deg nyheter fra Israel og hør podcast fra Israel-korrespondenten

ANDAKT: Følg gjerne vår andakts- og inspirasjonsside

MENIGHET: Les vår faste spalte Menighetsdoktoren

HUMOR og skråblikk finner du i Krykkjebakkposten.

TWITTER: Dagen og DagensDebatt

Les også
– Hver åttende migrant i Tyskland ikke gjort rede forEngasjér deg!
Les også
Kommuner ber om flere flyktninger
Les også
Støre etterlyser mer barnekompetanse på asylmottakEngasjér deg!
Les også
SV krever redegjørelse om flyktningkrisen
Les også
– Naivt å tro det ikke er menneskesmuglere i Norge