Kommuner ber om flere flyktninger

Kommunene har aldri før måttet bosette flere flyktninger, men har mye ledig kapasitet på grunn av treg asylsøknadsbehandling. Nå ber kommunene om å få tildelt flere flyktninger.

– Problemet er at køene stiger for asylsøkere som ligger an til å få oppholdstillatelse, mens antallet bosetningsklare blir lavere. Det kan få uheldige konsekvenser hvis det ikke tas grep nå, sier Helge Eide, direktør for interessepolitikk i KS, tilNRK.

1. februar i år var det 840 reelt bosettingsklare flyktninger i mottak som ikke hadde fått tildelt en kommune. Det tallet burde vært høyere dersom kommunene skal kunne nå bosettingsmålet for 2016 på 16.000 flyktninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nå ber kommunene rett og slett om å få tildelt flere flyktninger, men det er ikke nok søknader som er behandlet.

– Kommunene kan oppleve den paradoksale situasjonen at de har vært flinke til å øke kapasiteten, men at det nå er relativt få flyktninger å bosette. Behovet er der, men vi er avhengige av hvor raskt UDI får opp kapasiteten. sier Bjørn Holden, assisterende direktør i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet.

Hanne Iversen (Frp), statssekretær i Justisdepartementet, erkjenner at det nå er kommuner som har ledig kapasitet til bosetting av flyktninger.

– På utsendelsessakene må vi overholde tidsfrister for å få sendt dem ut, men den prioriteringen er likevel ikke hovedårsaken til at vi har hatt en noe lavere saksbehandlingskapasitet, mener hun. (©NTB)