– Naivt å tro det ikke er menneskesmuglere i Norge

Ifølge en rapport fra Europol har 90 prosent av flyktningene som kom til Europa i fjor kjøpt tjenester fra kriminelle nettverk. Men norsk politi har liten mulighet til å stoppe smuglere her til lands.

– Det vil være naivt å tro at det ikke er personer knyttet til disse nettverkene i Norge. Det sier seg selv at når 90 prosent av flyktningene har kjøpt tjenester fra smuglernettverk, og en stor andel av dem oppgir Nord-Europa og Scandinavia som endelig reisemål, så vil det være personer knyttet til disse nettverkene også i Norge, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen, som jobber for Eurojust i Nederland, tilDagens Næringsliv.

Å etterforske smuglere ville vært vanskelig i Norge fordi man som eneste land i Europa ikke har mulighet til telefonavlytting.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Smuglere tar kontakt med migranter blant annet gjennom sosiale medier. Deretter kan de selge migranten tjenester som falske reise- og identitetsdokumenter og kontakt med folk som sørger for transport og hvitvasking av penger.

– I 2015 var menneskesmugling blant de mest lønnsomme kriminelle aktivitetene å drive med i Europa, sier Christoffersen, som tidligere har jobbet med å etterforske menneskehandel i Hordaland politidistrikt.

Imidlertid har Norge en av de laveste strafferammene for organisert menneskesmugling i Europa, på seks år, skriver DN. (©NTB)