VIL MARSJERE: Israelske jøder har fått grønt lys til å gjøre et nytt forsøk på å gjennomføre den tradisjonelle flaggmarsjen fra vest til øst i Jerusalem. Foto: AP / NTB

Strenge sikkerhetstiltak foran marsj i Jerusalem

Jødiske høyrenasjonalister skal på nytt marsjere til Jerusalems gamleby, til protester fra palestinske ledere.

2.000 israelske politifolk er utkalt i forbindelse med den omstridte marsjen tirsdag ettermiddag, der det ventes rundt 5.000 deltakere.

Den israelske hæren har sendt forsterkninger til Vestbredden, og det er også økt beredskap langs grensa mot Gazastripen.

Den såkalte flaggmarsjen holdes vanligvis 10. mai på årsdagen for da Jerusalem igjen ble en forent by i 1967.

Endte med krig

I år endte det med voldsomme sammenstøt mellom israelske sikkerhetsstyrker og palestinske demonstranter, og en elleve dager lang krig mellom Israel og Hamas som kostet 260 palestinere livet og 13 liv på israelsk side.

Noe av det siste statsminister Benjamin Netanyahus regjering gjorde før den gikk av forrige uke, var å gi grønt lys til å gjøre et nytt forsøk på å gjennomføre marsjen.

Israels nye regjering opprettholdt mandag beslutningen, som av enkelte israelske kommentatorer omtales som et forsøk fra Netanyahus side på å nøre opp under konflikten, så splittelse i statsminister Naftali Bennetts skjøre koalisjonsregjering og gjenerobre makten.

USA advarer

Palestinske ledere advarer mot følgene av å gjennomføre marsjen, der deltakerne blant annet skal marsjere gjennom den muslimske delen av gamlebyen. USA advarer også.

– Det er etter vår mening helt avgjørende at man ikke tar steg som forverrer spenningen. Vi så alle hva som utløste den siste oppblussingen av vold, og vi vet alle hvor delikat situasjonen er, sa en talsmann for amerikansk UD tidligere i måneden.

Provokasjon

Palestinernes statsminister Mohammad Shtayyeh kaller marsjen en provokasjon.

– Vi advarer mot de farlige følgene av at okkupantmakten har tillatt ekstreme israelske bosettere å gjennomføre flaggmarsjen, tvitret han mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hamas, som har makten på Gazastripen, oppfordret palestinerne til å gjøre «tapper motstand» og oppfordrer til demonstrasjoner i gamlebyen.

– Vi må stå opp mot okkupantene og på alle vis gjøre motstand for å stoppe forbrytelsene og aggresjonen deres, heter det i en kunngjøring fra Hamas-ledelsen.

Flaggdans

Israelsk politi har gitt deltakerne tillatelse til å marsjere fra vest til øst i Jerusalem, og til Damaskusporten som leder inn i gamlebyen.

Deltakerne får ikke lov til å benytte porten, men får holde en såkalt flaggdans utenfor.

Marsjdeltakerne vil deretter gå inn i gamlebyen fra vest, via Jaffaporten og innom det muslimske kvarteret, før de samles ved Vestmuren, også kjent som Klagemuren.

PROVOSERER: Itamar Ben-Gvir, som leder partiet Jødisk makt, er en provoserende skikkelse på ytre høyre fløy i Israel. På stueveggen har han et bilde av Baruch Goldstein, som i 1994 massakrerte 29 palestinere under fredagsbønnen i en moské i Hebron. Ben-Gvir er en ivrig støttespiller av flaggmarsjen. Foto: AP / NTB

Radikale

Jerusalemdagen 10. mai er en nasjonal høytidsdag og feires av israelere over hele Israel. Men det er ventet at tirsdagens nye forsøk på å gjennomføre den tradisjonelle flaggmarsjen vil samle de mer ekstreme.

En av dem som har ivret mest for å holde marsjen, er lederen for den nasjonalreligiøse listen i Knesset, Bezalel Smotrich.

Smotrich, som har vært transportminister i Netanyahus regjering, har opp gjennom årene kommet med en rekke kontroversielle uttalelser og utspill og blant annet krevd at israelske sikkerhetsstyrker «skyter for å drepe» palestinske steinkastere.

Partiet Jødisk makt, som består av tilhengere av den avdøde rabbineren og høyreekstremisten Meir Kahane og hans parti Kach, som ble forbudt og terrorstemplet i Israel i 1988, har også trukket i trådene.

Partiets leder Itamar Ben-Gvir er en provoserende skikkelse på ytre høyre fløy, har et bilde av massedrapsmannen Baruch Goldstein på stueveggen og har tatt til orde for å nekte kristne, som han omtaler som «blodtørstige vampyrer», å feire jul i landet.