Stortingspresidenten fastholder sitt nei til Dalai Lama

Stortingspresident Olemic Thommessen (H) mener det er i Norges interesse at han ikke møter Dalai Lama nå. Men tibetanernes åndelige leder vil ikke bli nektet hovedinngangen til Stortinget.

- Å møte Dalai Lama nå vil virke unø­dig pro­vo­se­ren­de på Kina i en si­tua­sjon der det er vik­tig for Norge å gjen­opp­ret­te en dia­log, sier Thom­mes­sen til NTB.

- Rea­li­te­ten er at Norge ikke har hatt nor­mal po­li­tisk kon­takt med Kina siden 2010. Vår mu­lig­het til å øve inn­fly­tel­se i spørs­mål om blant annet men­neske­ret­tig­he­ter er ikke-ek­sis­te­ren­de. Nå er det vik­tig å komme i en dia­log­si­tua­sjon, og det er et om­fat­ten­de og vans­ke­lig ar­beid, fort­set­ter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Sterkt sig­nal

Thom­mes­sen viser til at han for­melt sett er den høy­est ran­ger­te nord­mann etter kon­gen og at det så­le­des ville gitt et sterkt sig­nal om han møtte Dalai Lama.

- Det ville blitt opp­fat­tet som et ut­trykk for Nor­ges hold­ning. Vi vet fra andre til­fel­ler at ki­ne­sis­ke myn­dig­he­ter opp­fat­ter det å møte Dalai Lama som svært pro­vo­se­ren­de, sier han.

- Dette er et pri­vat besøk. Vi har ikke mot­tatt noen hen­ven­del­se om å møte ham, men kun blitt spurt om lag­tings­sa­len kunne be­nyt­tes. Det har vi svart nei til, sier Thom­mes­sen.

Lag­tings­sa­len er be­nyt­tet til andre for­mål uten­om Stor­tin­gets or­di­næ­re virk­som­het, men kun når Stor­tin­get selv har stått som ar­ran­gør, iføl­ge Thom­mes­sen.

I en de­batt i NRKs Dags­nytt 18 før påske sa Stor­tin­gets andre vise­pre­si­dent Ken­neth Svend­sen (Frp) at det beste ville være om Dalai Lama be­nyt­tet en annen inn­gang enn ho­ved­inn­gan­gen til lan­dets na­sjo­nal­for­sam­ling. Men pre­si­dent­ska­pet vil ikke kreve at ti­be­ta­ne­ren går kjøk­ken­vei­en, så å si.

- Vi kom­mer ikke til å legge fø­rin­ger på hvil­ken dør han skal bruke. Det har hel­ler aldri vært ak­tu­elt, sier Thom­mes­sen.

- Feig­he­tens hus

I en ram­salt kom­men­tar i tirs­da­gens ut­ga­ve av Af­ten­pos­ten om­dø­per po­li­tisk re­dak­tør Ha­rald Stang­hel­le Stor­tin­get til «Feig­he­tens hus».

- Det far­li­ge med denne feig­he­ten er at Stor­tin­gets pre­si­dent­skap med all øns­ket ty­de­lig­het nå viser både Kina og andre stor­mak­ter at press mot Norge er ef­fek­tivt. For her er det nok av lett­skrem­te po­li­ti­ke­re, tord­ner Stang­hel­le.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han kal­ler fram­fer­den «yn­ke­lig» og mener Stor­tin­get ut­vi­ser en «banal un­der­da­nig­het» over­for Kina. Stang­hel­le ral­je­rer også med Ole­mic Thom­mes­sen selv, som inn­til nylig ledet Stor­tin­gets Ti­bet-ko­mité og gjen­tat­te gan­ger av­krev­de den rødgrøn­ne re­gje­rin­gen et ster­ke­re en­ga­sje­ment for men­neske­ret­tig­he­te­ne i Kina.

- Jeg tok opp disse spørs­må­le­ne med da­væ­ren­de uten­riks­mi­nis­ter Jonas Gahr Støre (Ap), forut for freds­pris­til­de­lin­gen til Liu Xia­o­bo. Da hadde Norge en mu­lig­het til å øve inn­fly­tel­se over­for ki­ne­ser­ne i ulike fora. Nå er si­tua­sjo­nen en annen, sier han.

Får støt­te

- Dette er et pri­vat besøk, og det fore­lig­ger hel­ler ingen hen­ven­del­se til stor­tings­pre­si­den­ten om et møte, sier Aps Svein Roald Han­sen - Stor­tin­gets tred­je vise­pre­si­dent.

Venst­re, KrF, SV og Miljø­par­ti­et De Grøn­ne har kri­ti­sert pre­si­dent­ska­pets be­slut­ning og ber om at re­pre­sen­tan­ter fra det of­fi­si­el­le Norge tar imot Dalai Lama.

- Stang­hel­le har po­en­ger som jeg mener det er grunn til å re­flek­te­re over som vise­pre­si­dent fra et parti som har tak­ket ja til å møte Dalai Lama, sier Stor­tin­gets femte vise­pre­si­dent Line Hen­ri­et­te Hjem­dal (KrF). Hun vil ikke kom­men­te­re saken nær­me­re, ut­over å vise til at det ikke er kom­met noen hen­ven­del­se til pre­si­dent­ska­pet om saken.

Ver­ken stats­mi­nis­ter Erna Sol­berg (H) eller uten­riks­mi­nis­ter Børge Bren­de (H) har til nå tatt stil­ling til om de vil møte Dalai Lama, får NTB opp­lyst.

Han kom­mer til Norge etter in­vi­ta­sjon fra No­bel­in­sti­tut­tet, Den nors­ke Ti­bet­ko­mité og bud­dhist­sam­fun­net Karma Tashi Ling. An­led­nin­gen er 25-års­ju­bi­le­et for til­de­lin­gen av No­bels freds­pris.

NTB

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
- Dalai Lama-feighet farlig signal
Les også
Ingen offisielle møter med Dalai Lama
Les også
Dalai Lama roser kristne misjonærarDalai Lama