- Dalai Lama-feighet farlig signal

At Stortingets presidentskap velger å si nei til å møte Tibets åndelige leder Dalai Lama om drøyt to uker, kan gi et farlig signal til resten av verden, mener Aftenposten-kommentator Harald Stanghelle.

- Det far­li­ge med denne feig­he­ten er at Stor­tin­gets pre­si­dent­skap med all øns­ket ty­de­lig­het nå viser både Kina og andre stor­mak­ter at press mot Norge er ef­fek­tivt. For her er det nok av lett­skrem­te po­li­ti­ke­re. Det kan vise seg å bli et far­lig sig­nal å sende res­ten av ver­den, skri­ver Ha­rald Stang­hel­le i en kom­men­tar i Af­ten­pos­ten tirs­dag.

Venst­re-le­der Trine Skei Gran­de har of­fent­lig bedt re­gje­rin­gen møte Dalai Lama når han be­sø­ker Norge 7. mai. SV-le­der Audun Lys­bak­ken ba før påske stor­tings­pre­si­dent Ole­mic Thomme­sen om en be­grun­nel­se for at stor­tings­pre­si­den­ten ikke vil møte freds­pris­vin­ne­ren fra 1989.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Thomme­sen, som tid­li­ge­re har vært leder av Ti­bet­ko­mi­te­en på Stor­tin­get, sa til NRK før pås­ken at det ut fra en hel­hets­vur­de­ring ikke er i Nor­ges in­ter­es­se at han som stor­tings­pre­si­dent og lan­dets høy­est ran­ger­te po­li­ti­ker møter Dalai Lama nå. Under sine besøk i Norge i 2000 og 2005 fikk Dalai Lama møte Thomme­sens for­gjen­ge­re Kir­sti Kolle Grøn­dahl og Jør­gen Kosmo.

Flere po­li­ti­ke­re kom­mer imid­ler­tid til å møte freds­pris­vin­ne­ren, men har fått nei til å gjøre det i Lag­tings­sa­len, en sal Ha­rald Stang­hel­le pre­si­se­rer «står vid­åpen for all ver­dens andre besøk - av høyst va­rie­ren­de vik­tig­het og kva­li­tet».

Stanghelle er også svært kri­tisk til at Dalai Lama ikke får bruke Stor­tin­gets ho­ved­dør under be­sø­ket, men at han iste­den «gjem­mes bort så godt som mulig» ved å hen­vi­ses til bak­dø­ren.

(©NTB)

Les også
Hansson skal møte Dalai Lama
Les også
Ingen offisielle møter med Dalai Lama
Les også
Dalai Lama roser kristne misjonærarDalai Lama
Les også
Kina rasende over at Dalai Lama kommer til Norge