Ingen offisielle møter med Dalai Lama

Verken regjeringen, kongehuset eller Stortingets presidentskap har avtalt møter med tibetanernes åndelige leder Dalai Lama når han kommer til Norge 7. mai.

Stor­tin­gets pre­si­dent­skap har ikke av­talt noe møte. Stats­mi­nis­te­rens kon­tor og konge­hu­set viser på sin side til Uten­riks­de­par­te­men­tet, skri­ver Af­ten­pos­ten.

- Dalai Lamas besøk i Norge er et pri­vat besøk. Det lig­ger noe fram i tid, og hvor­vidt re­pre­sen­tan­ter for nors­ke myn­dig­he­ter vil møte Dalai Lama, er for tid­lig å si, sier fun­ge­ren­de kom­mu­ni­ka­sjons­sjef Frode Over­land An­der­sen i UD.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sam­ti­dig er det klart at både Venst­re-le­der Trine Skei Gran­de og So­sia­lis­tisk Venstre­par­tis nest­le­der Bård Vegar Sol­hjell øns­ker å møte Dalai Lama.

- Vi re­pa­re­rer ikke for­hol­det til Kina gjen­nom å la være å stå for det vi nor­malt står for, sier Sol­hjell.

Pro­sjekt­le­der for Dalai Lamas besøk, Pet­ter Karal, sier pro­gram­met for be­sø­ket blir klart i neste uke. Han sier at Dalai Lama selv ikke har bedt om å få møte nors­ke po­li­ti­ke­re, men leg­ger til at alle står fritt til å be om å få snak­ke med ham.

Dalai Lama er in­vi­tert til Norge av bud­dhist­sam­fun­net Karma Tashi Ling og Den Nors­ke Ti­bet­ko­mité for å feire at han fikk No­bels freds­pris for 25 år siden. Be­sø­ket varer fra 7. til 10. mai.

- Be­sø­ket i Norge er et ini­tia­tiv fra andre, men som No­bel­in­sti­tut­tet selv­føl­ge­lig må delta i. Det ville være una­tur­lig om han skul­le få en annen be­hand­ling enn andre pris­vin­ne­re, sa No­bel­ko­mi­te­ens leder Thor­bjørn Jag­land tid­li­ge­re denne må­ne­den.

Leder for freds­forsk­nings­in­sti­tut­tet Prio, Kris­ti­an Berg Harp­vi­ken, opp­ford­rer nors­ke myn­dig­he­ter til å gripe sjan­sen.

- Jeg mener at Norge ikke må la seg dik­te­re av Kina, men det er vans­ke­lig ikke å an­er­kjen­ne at det ut­gjør et di­lem­ma for nors­ke myn­dig­he­ter, sier han.

NTB

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Dalai Lama roser kristne misjonærarDalai Lama