Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier han lever godt med innsnevringen av dispensasjonen til privatskoler. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Stortinget gir lokal vetorett mot privatskoler

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksens frislipp av privatskoler har fått et skudd for baugen etter at Stortinget i praksis har gitt lokalpolitikerne myndighet til å si nei.

Regjeringen og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har fått flertall på Stortinget for en hasteinnføring av en dispensasjonsordning for privatskoler.

Det gir skoler uten et alternativt pedagogisk eller religiøst grunnlag anledning til å starte skoler til neste år uten å vente på den nye privatskoleloven, skriver Klassekampen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men stortingsflertallet sørget for å få med et viktig forbehold som gir den aktuelle vertskommunen eller vertsfylket anledning til å gå mot en slik godkjenning. Hvis det skjer, skal godkjenning ikke gis.

– Dette er en kraftig innstramming av Røe Isaksens forslag, mener Arbeiderpartiets utdanningspolitiske talsperson Trond Giske.

Han tror at den lokale vetoretten vil gjøre at flere av de nye privatskolene vil søke forgjeves.

– I kommunene vet man jo at hver krone som går til private skoler, hentes fra det kommunale skolebudsjettet, mener Giske.

Kunnskapsministeren selv er ikke enig i den konklusjonen.

– Vi lever helt fint med denne merknaden fra flertallet av KrF, Venstre, Høyre og Frp.

Røe Isaksen understreker at det hele tiden har vært tenkt at dispensasjonsordningen skulle være snever.

Les også
Venstre sikrer flertall for privatskoler
Les også
- Vi øns­ker på ingen måte en pri­vat­sko­le kun for de rike
Les også
Elever på samme skole tok 1, 2 og 3. plass i nasjonal skrivekonkuranseNasjonal skrivekonkurranse
Les også
Hva er foreldrerett for alle?Anders Tyvand