IKONISK: Duke University er et av de ledende universitetene i USA. Tårnet på kapellet er et noe av det mest karakteristiske på campus.

Stoppet muslimske bønnerop fra kapell

Muslimske bønnerop skulle lyde fra et symboltungt kirketårn ved et amerikansk universitet med sterke kristne tradisjoner. Det førte til rabalder og retrett.

Sist fredag ble utfallet at bønneropene i stedet fikk lyde fra en liten svart høyttaler på trappene til Duke University i North Carolina på USAs østkyst. Hundrevis av studenter samlet seg i solidaritet med alle studenters rett til å be offentlig. Noen bar skilt med påskrifter som «La oss be sammen» og «Vær så snill be her, vær stille og fredelige».

Hver fredag

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Markeringen kom i kjølvannet av at ledelsen ved universitetet dagen i forveien brått hadde reversert avgjørelsen.

Planen var at bønneropene skulle lyde fra klokketårnet på det ikoniske kapellet i tre minutter hver fredag, med moderat volum.

En av de ansvarlige for det religiøse livet ved universitetet, Christi Lohr Sapp, mente bruken av klokketårnet som en minaret kunne være en viktig symbolsak. Det ville dermed ikke bare være et uttrykk for grunnleggernes tro, men også forpliktelsen til å nære alle studenters åndelige liv, ifølge en artikkel på nettstedet newsobserver.com.

Etter kuvendingen understreket ledelsen at hensikten hadde vært å skape enhet.

– Det viste seg å ha motsatt effekt, og det skapte faktisk en splittelse som verken var tilsiktet eller av verdi, sa en talsperson.

LES OGSÅ: – Norge er blitt en bønnefattig nasjon

Grahams sønn

Selv om universitetets talspersoner benektet det, mistenkte noen at den virkelige forklaringen på snuoperasjonen var den høylytte og sterke kritikken fra evangelisten Franklin Graham. Han er sønn den verdenskjente predikanten Billy Graham (96) og leder misjonsorganisasjonen som bærer farens navn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Graham, som bor i samme delstat, beskrev kanselleringen som riktig etter at den ble kjent.

- Det jeg har problemer med, er å ta et kapell som var bygget for å ære Gud – for å ære Jesus Kristus som Guds sønn – og sette opp høyttalere og bli bruke det som en minaret, forklarte han til Charisma Magazine.

LES OGSÅ: La oss be!

Kritiserer pluralisme

Blant ordene som inngår i bønneropet er «Allahu er stor». Graham påpekte at dette var det samme som islamske militante ropte under terrorangrepene i Paris.

– Mens kristendommen blir utestengt fra offentligheten og etterfølgere av islam voldtar, slakter og halshugger kristne, jøder og enhver som ikke underordner seg deres islamske sharialov, fremmer Duke dette i den religiøse pluralismens navn, skrev Graham på Facebook–siden sin.

Gjestfri holdning

Duke ble grunnlagt av metodister, og steinkapellet midt på campus blir brukt som en kristen kirke. Men kapellet fungerer også som samlingssted for andre trosbaserte grupper på universitetet, inkludert muslimske.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vårt mål er å leve ut en generøs gjestfrihet overfor forskjellige tradisjoner, sier prest Luke Powry.

Duke University har tiltrukket seg et økende antall muslimske studenter, nå er de rundt 700. I 2008 ble det et av de første universitetene som ansatte en person på fulltid med ansvar for muslimenes åndelige liv. Kort etter begynte man å tilby fredagsbønn. Den finner sted i kapellets kjeller. For noen år siden åpnet også et senter for muslimsk liv på universitetsområdet.

Inkluderende

Den nåværende universitetsimamen, Adeel Zeb, mener Duke University har gjort mer enn mange andre utdanningsinstitusjoner for å inkludere muslimske studenter.

– Som muslimer er vi stolte av å være her på Duke, sier han.

Han la til at det ikke foreligger planer om å rope inn til bønn fra klokketårnet igjen.

– Dobbel standard

Lederen for den kristne lobbyorganisasjonen Family Research Council, Tony Perkins, mener hele saken vitner om en dobbel standard hos dem som ønsker å fremme pluralisme. Han mener andre religioner blir hjulpet fram mens kristendommen blir presset tilbake.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Duke er et klart eksempel på hva som skjer når vi bruker tid og krefter på å innta et standpunkt, konstaterer Perkins fornøyd i sitt nyhetsbrev.

Les også
Truer muslimer og jøder på bønnerom
Les også
Ryddet plass til flyktninger i egen stue
Les også
Hevder Jesus var palestinernes første martyr
Les også
Muslimsk bønn i amerikansk katedral
Les også
Gunnes’ «kunstbønner» til Allah