PÅ BØNNEROMMET: Funnet på Høgskolen i Oslo og Akerhus.

Truer muslimer og jøder på bønnerom

Et flygeblad med trussel mot muslimer og jøder ble funnet på bønnerom for studenter i Oslo mandag.

«Muslimjævler reis hjem før det er forseint. Dere er uønsket i Europa.»

Et ark med denne «hilsenen» ble funnet på bønneromet i Pilestredet 48 på Høgskolen i Oslo og Akerhus (HiOA) mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lappen var signert Nordfront.se, nettstedet til den svenske grenen av den nazisitiske Motstandsbevegelsen. Det er imidlertid foreløpig uklart hvem som faktisk står bak.

– Jeg kom på bønnerommet, ryddet og luftet som vanlig, ba min bønn og var på vei ut. Da la jeg merke til et ark som hang på veggen, forteller student og muslim Thee-Yezen Al Obaide til Dagen.

Navnet er ikke hans virkelige navn, men et dekknavn, ifølge nettavisen Khrono for høyere utdanning og forskning. Avisen eies av HiOA.

Sjokkert

– Jeg er kjempenøye med hva som får lov til å henge på veggen, så jeg måtte lese nøye hva som stod. Og det sjokkerte meg, sier Al Obaide.

«Norge for nordmenn, ikke muslimer og jøde akepekatter som dere. REIS HJEM NÅ!!!!!! TIL KAMP!», var resten av budskapet. Al Obaide har aldri opplevd så grov ordbruk før.

– Jeg har hørt drittslengig i gata før, men ikke så ille. Jeg opplevde det som rettet mot meg.

Mot ekstremisme

I sommer var han med på å organisere en demonstrasjon mot IS, og forrige uke var han initiativtaker til demonstrasjonen mot Pegida i Oslo. Der brøt han plutselig ut av manus og kritiserte medarrangørene for å kneble hans ytringsfrihet, fordi en appellant ble fjernet fra listen, ifølge NRK.

Les også: Kristne og muslimer sammen mot volden

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg har stått i noen aviser i det siste og har engasjert meg mot ekstremisme. I avisene stod det hvor jeg studerer og hva jeg driver med.

Han håper det ikke er studenter som står bak trusselen i bønnerommet.

– Jentene ble oppriktig redde, særlig nå som mange muslimske kvinner melder om at det er blitt vanlig å trakassere muslimske jenter i hijab.

Al Obaide understreker at han synes det også er feigt å true jøder på denne måten.

– Vi muslimske ungdommer vil stå mot Nordfront i beskyttelse for norske jøder.

Direkte trussel

Mandag ble et bilde av arket lagt ut på Facebook av Åse-Kari Kobbersletten, en venn av Al Obaide. De er blitt kjent gjennom sin felles interesse i «antirasistisk engasjement».

Kobbersletten mener det ligger en direkte trussel i beskjeden.

– Jeg er veldig provosert, dette er langt over streken. Jeg tenker at Pegida-folka bidrar til å legitimere angrep og trusler med agitasjonen sin. De skjærer alle muslimer over én kam, sier hun til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Pegida-leder Max Hermansen mener at de representerer folket?

– I så fall er jeg ikke folket. Det er mange med fra den ekstreme høyresiden, samt en og annen forvirret sjel.

Les også: Pegida-marsjer kan spre seg til flere norske byer

Lapper i postkasser

Kobbersletten synes lappen også er litt komisk, med orddelingsfeil og stavefeil som «akepekatter».

– Jeg observerer Nordfront på forskjellige sosiale medier. De er nazister, som først og fremst er aktive i Sverige, men har egne folk som rekrutterer i Norge, hevder Kobbersletten.

– Er det nytt at de muligens henger opp lapper i bønnerom på høgskoler?

– Ja, men de er ofte på områder i Norge og putter lapper i postkasser, for eksempel i Stavanger har Borgervernet Rogaland gjort det. Jeg har også sett det i Trondheim. Men at de går inn på troendes arena for å true dem, har jeg ikke sett før, sier hun.

Nordfront avviser

Nordfront har ikke svart på Dagens henvendelser, men sier til Dagbladet at de ikke er kjent med plakaten. De mener det eventuelt kan være et lokalt initiativ. Lederen for den norske motstandsbevegelsen tar avstand fra plakaten og mener at den er mistenkelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Her er det altså noen som har printet ut et svensk klistremerke, og skrevet en inndirekte trussel på halvdårlig norsk. Det ser ut som noen småunger står bak, sier Håkon Forwald til Dagbladet.

Al Obaide sier til Dagbladet at han vil ta kontakt med politiet om episoden. Han ønsker også bedre sikkerhet på bønnerommet.

Flygeblader i Bergen

«Den norske motstandsbevegelsen» delte ut flygeblader i Bergen for et par år siden, ifølge NRK Hordaland.

Den gang sa politiet at de har god oversikt over miljøet og at folk ikke trenger å frykte Nordfront og andre grupper.

– Publikum må melde tilbake til oss om de frykter ting, som for eksempel en gruppe som dette. Vi tar det alvorlig, men sånn som vi ser det er det god oversikt over personer som har slike ytringer. Derfor tror jeg ikke folk har noe å frykte, sa politiinspektør Tore Salvesen til NRK Hordaland.

Lite nazi-miljø

Journalist og forfatter Øyvind Strømmen har kartlagt høyreekstreme miljøer. Han forteller at Den norske motstandsbevegelsen er en avlegger av Svenska Motståndsrørelsen, som har forsøkt å etablere seg i Norge noen år.

– De har et dusin eller så virkelig aktive, pluss en del til i Norge. Det er et lite nazi-miljø med svensker og en del nordmenn, som er det mest aktive nynzaistmiljøet i Norge, sier Strømmen til Dagen.

Han understreker at det er uvisst om gruppen, sympatisører eller andre står bak bønnerom-trusselen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er en organisasjon som liker å provosere og som ønsker oppmerksomhet. Men det kan være noen som har forsøkt seg på en syk spøk, for den del. Motstandsbevegelsen har ikke gjort så mye ut av seg i Norge. Vi må uansett ta det på alvor når slike ting blir lagt igjen.

Antisemittisme

– Har de tydd til vold?

– Politiet gjorde våpenbeslag hos folk som har kobling til bevegelsen i Stavanger. I Sverige og Finland har gruppen en rekke voldssaker. Så kan man diskutere om det norske miljøet er tilsvarende voldelige, sier Strømmen.

Han sier at grupper er klassiske nasjonalsosialister der antisemittisme er et bærende element.

– Nå har de også kastet seg på antimuslimske ideer.

Les også
Islamsk Råd medarrangør i demonstrasjon mot IS
Les også
Kristne og muslimer sammen mot volden
Les også
Pegida-marsjer kan spre seg til flere norske byerFakta om Pegida
Les også
Pegida-demonstrasjon avlyst etter drapstrusler