Stoltenberg vil ta opp French-benådning med Kabila

Stats­mi­nis­ter Jens Stol­ten­berg (Ap) vil ta opp be­nåd­ning av fengs­le­de Jos­hua French i et plan­lagt møte med Kon­gos pre­si­dent Jo­seph Ka­bi­la i New York tirs­dag.

Stol­ten­berg del­tar i FNs ho­ved­for­sam­ling denne uka og skal etter pla­nen møte Ka­bi­la sam­men med uten­riks­mi­nis­ter Espen Barth Eide (Ap).

- De tre mest sen­tra­le te­ma­ene blir klima, Syria og be­kjem­pel­sen av fat­tig­dom, sa han til NTB da han møtte pres­sen til en ufor­mell lunsj­sam­ta­le man­dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stats­mi­nis­te­ren la til at han vil ha bi­la­te­ra­le møter med blant andre stats­le­der­ne i Kongo og Co­lom­bia. I møtet med Ka­bi­la vil han opp­rett­hol­de sitt ønske om be­nåd­ning av Jos­hua French.

- Det er all­tid slik at vi tar en del for­be­hold når det gjel­der bi­la­te­ra­le møter. Dette møtet er av­talt, men det er ofte sånn at møter av denne typen blir flyt­tet. Vår in­ten­sjon er at møtet skal finne sted tirs­dag etter­mid­dag lokal tid, men det vet vi med sik­ker­het først i mor­gen, sier kom­mu­ni­ka­sjons­sjef Trude Mås­ei­de ved Stats­mi­nis­te­rens kon­tor på te­le­fon fra New York til NTB.

Møtet blir i så fall det førs­te mel­lom den nors­ke stats­mi­nis­te­ren og den kon­go­le­sis­ke pre­si­den­ten. Stol­ten­berg har tid­li­ge­re for­søkt å komme i kon­takt med Kon­gos pre­si­dent, men har ikke fått svar.

Eide tok opp saken med Ka­bi­la under et afri­kansk topp­møte i Addis Abeba Etio­pia i mai i år.

French' ka­me­rat Tjost­olv Mo­land ble fun­net død på cel­len i feng­se­let i Kongo 18. au­gust i år.

(©NTB)

Les også
French ikke lenger mistenkt for Molands død
Les også
Bondevik har jobbet for å frigi Moland og French
Les også
Eide tror det blir lettere å få utlevert French nå
Les også
Familiene mener UD har sviktet i Kongo-saken