Familiene mener UD har sviktet i Kongo-saken

Knut Mo­land, faren til av­døde Tjost­olv Mo­land, mener Uten­riks­de­par­te­men­tet (UD) kan kland­res for hånd­te­rin­gen av Mo­land og French-sa­ken.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) innkalte til hastepressekonferanse søndag kveld for å fortelle at Moland samme morgen var funnet død på cella si. Eide ville ikke kommentere dødsårsaken.

Joshua French og Tjostolv Moland ble pågrepet i Kongo i mai 2009 og tiltalt for drapet på deres innleide sjåfør Abedi Kasongo. De to nektet straffskyld, men ble idømt henholdsvis fire og fem dødsstraffer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Norske myndigheter har lenge prøvd å få til en soningsoverføring for de to fangene. UD sendte et forslag til en utleveringsavtale for Moland og French til kongolesiske myndigheter for over et år siden.

Klandrer UD

Knut Moland, faren til avdøde Tjostolv Moland, mener Utenriksdepartementet (UD) kan klandres for håndteringen av Moland og French-saken.

- Jeg ba på mine knær, men de gjorde ingenting. Jeg synes Espen Barth Eide og spesielt Jonas Gahr Støre har vært ynkelige skikkelser i denne saken, sier Moland til NTB.

Familien har flere ganger uttrykt seg kritisk, blant annet på bloggen Free French and Moland!

Advokaten til Tjostolv Moland og Joshua French, Hans Marius Graasvold, sier begge familiene har ment at det har vært nødvendig med et helt annet press for å få til en løsning i saken.

- De har hele tiden påpekt at det er en enorm helsemessig påkjenning å sitte i dette fengselet. Denne tragedien viser dessverre at det er reelt, sier Graasvold.

Tungt for French

Graasvold sier det nå er helt avgjørende at norske myndigheter følger opp for å finne en snarlig løsning når det gjelder French.

Knut Moland er også svært bekymret for situasjonen til Joshua French.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Han er nå i en desperat situasjon og må hjelpes hjem, sier han.

Graasvold sier French er svært preget av dødsfallet.

- Han er fryktelig lei seg. Han har mistet kameraten som han har delt celle og skjebne med i fire og et halvt år, forteller Graasvold, som snakket med French på telefon søndag.

Frenchs mor Kari Hilde French ønsket ikke å kommentere Tjostolv Molands død eller sønnens situasjon søndag kveld.

Jobber fulltid

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) ville på søndagens pressekonferanse ikke utelukke at norske myndigheter kunne gjort mer i saken.

- Jeg mener det er veldig viktig ikke å si at man har gjort alt man kunne, for man skal alltid stille seg det spørsmålet. Det jeg kan si er at det ikke finnes noen sammenlignbar sak, veldig mange her på huset har jobbet på fulltid med dette. Vi har hatt mange kontakter, og vi har også samarbeidet nært med kontakter i Kongo uten å lykkes. Dette er ting vi har gjort, men jeg vil ikke si at det ikke er ting vi kunne ha gjort annerledes, sa han.

Kritiserer Kongo

Han kommer samtidig med skarp kritikk av kongolesiske myndigheter.

- Det påhviler kongolesiske myndigheter et stort ansvar for å komme med svar på de henvendelsene vi har sendt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han varsler at man nå vil legge «fullt trykk» på kongolesiske myndigheter, som ikke har besvart formelle henvendelser fra verken utenriksminister Eide, Storbritannias utenriksminister William Hague eller statsminister Jens Stoltenberg.

Eide var søndag i kontakt med myndighetene og krevde et umiddelbart samarbeid for å få Molands båre hjem, samt fortgang i prosessen med å få French hjem.

- Det vil henge en mørk sky over forholdet vårt til Konge fram til denne saken er løst, sier han.

(©NTB)

Les også
Den norske fangen Tjostolv Moland i Kongo er død
Les også
- Tjostolv trodde på himmelen