Eide tror det blir lettere å få utlevert French nå

De dra­ma­tis­ke om­sten­dig­he­te­ne med døds­fal­let til Tjost­olv Mo­land, har gjort det let­te­re å få ut­le­vert Jos­hua French, tror uten­riks­mi­nis­ter Espen Barth Eide (Ap).

Norge og Stor­bri­tan­nia leg­ger nå et vold­somt di­plo­ma­tisk press på kon­go­le­sis­ke myn­dig­he­ter for å få Jos­hua French ut­le­vert - enten gjen­nom be­nåd­ning eller so­nings­over­fø­ring. French har dob­belt stats­bor­ger­skap, og der­for var EUs sted­li­ge re­pre­sen­tant med da nors­ke di­plo­ma­ter møtte stats­mi­nis­te­ren i Kongo man­dag.

Moland funne død i fengselscellen

Artikkelen fortsetter under annonsen.

French' doble stats­bor­ger­skap er en for­del i pro­ses­sen som nå pågår, iføl­ge Eide. Norge trap­per selv opp sin di­plo­ma­tis­ke til­stede­væ­rel­se med yt­ter­li­ge­re en tje­neste­mann, som tro­lig er på plass tirs­dag. Eide snak­ket søn­dag med den bri­tis­ke uten­riks­mi­nis­te­ren, Wil­liam Hague, og sier Norge har «et nært sam­ar­beid» med den bri­tis­ke am­bas­sa­den i Kongo.

- Vi har job­bet i fire og et halvt år nå med å få ut­le­vert dem begge til Norge. Jeg tror og håper at den dra­ma­tis­ke si­tua­sjo­nen knyt­tet til Mo­lands døds­fall skal gjøre det let­te­re å få ut­le­vert French, sier Eide til NTB.

En va­ri­ant av «be­nåd­nings­spo­ret», som Eide kal­ler det, er å få French ut­le­vert til Norge tids­nok til at han kan delta i ka­me­ra­tens be­gra­vel­se.

- Han var alt annet enn kriminell i mine øyne

Un­der­søkt av lege

Det er fort­satt for tid­lig å si noe om når Mo­lands båre kan ven­tes til Norge. Etter­forsk­nin­gen av døds­fal­let skal først av­slut­tes og alle for­ma­li­te­ter være på plass, før båren kan sen­des til Norge. Eide på­pe­ker at det i van­li­ge til­fel­ler er en meget tid­kre­ven­de og by­rå­kra­tisk pro­sess å få ut­le­vert en båre, og at det i denne saken tro­lig kom­mer til å ta noe mer tid enn nor­malt på grunn av dens spe­si­el­le ka­rak­ter.

- Båren skal hjem så snart som mulig, var uten­riks­mi­nis­te­rens bud­skap, sier ad­vo­kat Hans Ma­ri­us Graas­vold, som del­tok på møtet med uten­riks­mi­nis­te­ren sam­men med Kari Hilde French.

En tal­s­per­son for den kon­go­le­sis­ke re­gje­rin­gen sier man­dag til ny­hets­bå­ret AFP at det er satt i verk un­der­sø­kel­ser for å finne ut om Mo­lands døds­fall skyl­des drap eller selv­mord. En lege har på an­mod­ning fra det nors­ke kon­su­la­tet un­der­søkt den døde, og Mo­land er man­dag brakt til Mama Yemo hos­pi­tal for ob­duk­sjon, sier han.

Uten­riks­mi­nis­ter Eide ute­luk­ker ikke at Norge kan komme til å sende egne ob­du­sen­ter til Kongo, men un­der­stre­ker at dette ikke har vært ak­tu­elt så langt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han møtte man­dag kveld Mathil­de og Knut Mo­land, og ga ut­trykk for sin med­fø­lel­se. Etter det NTB for opp­lyst har det vært UDs linje å vente med å kon­tak­te fa­mi­li­en Mo­land til de selv var klare for å møte myn­dig­he­te­ne.

Ring­te moren

Jos­hua French ring­te man­dag etter­mid­dag til sin mor, og for­tal­te blant annet at han var blitt flyt­tet fra cel­len han delte med Mo­land. «Han ble plas­sert på en fel­les­cel­le, men det igjen har gjort at han ikke har fått noe tid for seg selv i ro og fred», skri­ver Kari Hilde French på sin blogg.

UDs re­pre­sen­tan­ter i Kongo var sam­men med ham i mi­li­tær­feng­se­let i Kins­ha­sa. Det var French som fant ven­nen død på cel­len.

- Over­for Kongo leg­ger vi nå vekt på at saken er blitt enda mer dra­ma­tisk og at den ikke bør bli enda mer tra­gisk enn det den er. Vi er blitt lovet fullt sam­ar­beid når det gjel­der det prak­tis­ke rundt båren og pres­ser na­tur­lig­vis på for å få en av­kla­ring rundt French' si­tua­sjon, sier Eide.

For­eld­re­ne til de to fengs­le­de har lenge ret­tet skarp kri­tikk mot myn­dig­he­te­nes inn­sats for å få French og Mo­land over­ført til Norge. Man­dag, dagen etter døds­fal­let, var den ikke mind­re krass. Men til NTB sier Knut Mo­land, Tjost­olv Mo­lands far, sam­ti­dig at det «nå er om å gjøre å redde livet til den andre, Jos­hua French».

(©NTB)

Les også
Familiene mener UD har sviktet i Kongo-saken
Les også
- Tjostolv trodde på himmelen