Bondevik har jobbet for å frigi Moland og French

Det siste året har Kjell Magne Bon­de­vik job­bet for å få løs­latt de nors­ke fan­ge­ne i Kongo og har in­volvert blant andre tid­li­ge­re USA-pre­si­dent Jimmy Car­ter.

Den tid­li­ge­re KrF-stats­mi­nis­te­ren ble kon­tak­tet av Jos­hua Frenchs mor, Kari Hilde French, for over et år siden. Han har gjen­nom sine kon­tak­ter prøvd å få fort­gang i so­nings­over­fø­rin­gen, uten å få noe svar, mel­der VG.

Bon­de­vik har blant annet sendt et brev til Kon­gos pre­si­dent Jo­seph Ka­bi­la via søs­te­ren Jay­net, som er med­lem av Kon­gos na­sjo­nal­for­sam­ling, og som han har møtt i USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi snak­ket sam­men om saken. På et annet møte, i Wash­ing­ton D.C, møtte jeg stats­mi­nis­te­ren i Kongo. Da Kari Hilde var i Kongo i som­mer, send­te jeg med henne brev til Jay­net, og til pre­si­dent Ka­bi­la. Jeg har fått be­kref­tet at bre­ve­ne kom fram, sier Kjell Magne Bon­de­vik.

Jimmy Car­ter lovet Bon­de­vik å vur­de­re om hans med­ar­bei­de­re i Kon­go-spørs­mål kunne bistå de nors­ke fan­ge­ne. Hel­ler ikke dette førte fram. Bon­de­vik tror Kon­gos pre­si­dent er be­kym­ret for hvil­ke re­ak­sjo­ner be­nåd­ning eller fri­gi­vel­se ville med­ført fra fol­ket.

- Saken har fått et så tra­gisk ut­fall, og det er kan­skje let­te­re å gjøre noe for French. Jeg vil gjer­ne bidra, hvis jeg kan. UD er in­for­mert om mitt ar­beid, sier han.

(©NTB)

Les også
- Tjostolv trodde på himmelen