Jonas Gahr Støre ble hyllet og møtt med stående applaus som nyvalgt Ap-leder lørdag. KrF og Venstre er mer lunkne til et samarbeid. Foto: Lise Åserud, NTB Scanpix

Solberg tror ikke sentrum faller for Støre

Arbeiderpartiets nye leder Jonas Gahr Støre kaster lange blikk på partnerne hennes, men statsminister Erna Solberg (H) tror ikke han vil vinne KrF og Venstre over til seg med det første.

– Arbeiderpartiets fremste kritikk av oss har så langt vært imøtegåelsen av KrFs viktigste saker. Jeg tror ikke du vinner andre partier over til din side ved å kritisere spørsmålene som disse partiene setter høyest på dagsordenen, sier Solberg til NTB.

Jonas Gahr Støre snakket varmt om klimasatsing og familiepolitikk i sin første tale som Ap-leder lørdag. Mange tolket dette som en åpen invitasjon om tettere samarbeid til Venstre og KrF, men der i gården er responsen lunken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jens Stoltenberg holdt også store klimataler uten at det fikk så stor betydning. Jeg har aldri opplevd at Arbeiderpartiet har prioritert klima når det koster noe politisk, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB.

Nøler

Både Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre som lørdag etterfulgte ham som partileder, har flagget et ønske om bredere politiske allianser. Først og fremst med KrF og Venstre, men også med Miljøpartiet De Grønne – uten at dette innebærer at forholdet til Sp og SV kastes på båten.

Hareide levner ikke Arbeiderpartiet noe håp om en varig allianse med det første.

– Det er hyggelig å bli nevnt som en attraktiv samarbeidspartner, men det er stor tilfredshet i KrF med dagens samarbeidsavtale, sier han.

Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne sier invitasjonen til sentrum er hyggelig, men den «gjør oss ikke sentimentale».

Trine Skei Grande er heller ikke beredt til å svare ja på eventuelle tilnærmelser fra Arbeiderpartiet nå. Vi forholder oss til løftene vi ga velgerne og avtalen vi har med regjeringspartiene og KrF, sier hun.

KrF-leder Knut Arild Hareide poengterer imidlertid at Støre har en annen tilnærming enn Stoltenberg hadde i 2013.

– Da var fortsatt rødgrønt samarbeid eneste alternativ, sier Hareide, som ikke vil forskuttere hvilke samarbeidskonstellasjoner partiet hans går inn for på landsmøtet i 2017.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Spennende

Støres utsagn om familien som en nøkkel til omsorg hele livet, er KrF-lederen meget positiv til.

– Det er spennende, og noe som legger opp til interessante prosesser i Stortinget, sier han.

I landsmøtetalen viste Støre til sin egen situasjon med to pleietrengende foreldre. Han tok til orde for at nye omsorgspermisjoner og en ordning med omsorgslønn bør vurderes i samråd med partene i arbeidslivet.

Samtidig varslet han at Ap skal nedsette et eget klimapanel og at hensynet til kloden skal settes foran alt annet i politikken. Nullutslippssamfunnet skal bygges, og sektortankegangen brytes ned.

– Klima er ikke én sak, klima er en ramme rundt alle saker. Vårt eneste svar kan ikke være at Norge kjøper kvoter, sa Støre.

– Positivt

Den ferske Ap-lederen pekte på at Norge vil oppleve sterk vekst i årene som kommer og la til at denne må styres politisk, før han varslet at Ap under hans ledelse vil jobbe for et tredje klimaforlik i Stortinget.

– Selv om Støre ikke er veldig konkret, er vi selvsagt positive til signalene han sendte i talen. Vi har tidligere sett at Ap er grønnere i opposisjon enn i posisjon, og det kan vi utnytte til beste for klimaet, tilføyer Skei Grande.

Her får hun følge av De Grønne, hvis eneste stortingsrepresentant formulerer det betydelige krassere:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Historisk står Ap til knes i klimaretorikk som aldri ble noe av. Det må partiet erkjenne før tilliten kan gjenoppbygges.

– Virkning, ikke symboler

Hareide etterlyste konkrete krav til utslippskutt innen industrisektoren samt transport- og byggenæringen i Støres tale.

– Jeg opplever han som offensiv internasjonalt når det gjelder klimatiltak, men passiv nasjonalt, sier han.

Frp-leder Siv Jensen sier det slik:

– Det er viktig når Ap nå løfter klimaspørsmålet at partiet ikke kaster gode penger ut av vinduet på symbolske tiltak, men er opptatt av det som virker.

Les også
Klima på topp for Støre
Les også
Ny etikett, samme innhold
Les også
God stemning da Jens sa morna
Les også
Tror flere kristne vil stemme Ap med Støre som lederJonas Gahr Støre
Les også
Stoltenberg avviser Ap-agenda for avkristningLederskifte
Les også
Støre nesten like populær som SolbergJonas Gahr Støre om tro
Les også
Jonas Gahr Støre om troJonas Gahr Støre om tro