Jens Stoltenberg går av som leder i Arbeiderpartiet lørdag 14. juni 2014. Han synes det er vemodig å slutte i jobben på Yongstorget i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

God stemning da Jens sa morna

Avtroppende Ap-leder Jens Stoltenberg smilte og spøkte da han inviterte til jordbær og is for å ta farvel med norske journalister fredag formiddag.

Stoltenberg tok hilserunde med et avslappet smil da han kom til Stratos i toppetasjen på Folkets Hus, dagen før Ap-landsmøtet takker ham av og velger Jonas Gahr Støre som ny partileder.

Nett-TV: Følg Aps ekstraordinære landsmøte direkte på Dagen.no

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Best i verden

Stoltenberg poserte for fotografene med et jordbær på skjeen, og roste de norske jordbærene opp i skyene.

– Man kan si mye om Belgia, men jordbær kan de ikke. Norske bær, derimot, er best i verden. Det hender jeg kjøper belgiske jordbær i butikken, og da blir jeg skuffet hver gang. Så skal jeg spise jordbær i Brussel, tror jeg jammen jeg må forsøke å skaffe meg norske, sa han.

– Vi nordmenn har kanskje et oppblåst selvbilde på noen områder. Men ikke når det kommer til jordbærene, presiserte han overfor NTB.

Savne pressen

Den avtroppende Ap-lederen hevdet at han kommer til å savne ikke bare Norge, men også de norske journalistene når han tar fatt på sin nye jobb som generalsekretær i NATO.

– Jeg kan jo bli frustrert og oppgitt over journalistene iblant. Men det er noe med den symbiosen som jeg liker og setter pris på, sa Stoltenberg da han stoppet opp ved et bord der presseveteranene Harald Stanghelle og Arne Strand befant seg – blant andre.

Varsomhet

Stoltenberg viste at han setter pris på den til tider lette og uformelle tonen som det av og til kan være mellom norske politikere og journalister. Det blir det ikke så mye av i den nye jobben, mener han.

– Det kan være krevende nok å slå en spøk her i Norge, men jeg tror jo jeg stort sett vet hva som fungerer. I NATO-sammenheng tror jeg det blir umulig. Selv om spøken fungerer hos 27 land, risikerer du å irritere bare ett – og da fungerer det jo ikke. Så spøk skal jeg være forsiktig med, i hvert fall i starten, sa Stoltenberg.

Jens roste Jonas

– Jonas er en kunnskapsrik og idérik person og et menneske med bred erfaring. Han er framoverskuende og han tenker annerledes enn mange av oss andre gjør. Han kaster inn nye ideer, og det er en bra egenskap hos en politiker, sa Stoltenberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den avtroppende partilederen viste også til at Jonas Gahr Støre har bred erfaring også utenfor politikken.

– Det er ingen svakhet, men en styrke. Han har erfaring som embetsmann, fra Verdens helseorganisasjon og fra Røde Kors. Det er gode erfaringer å ta med seg inn i politikken, sa Stoltenberg om Støre.

Les også: Støre nesten like populær som Erna Solberg

Les også
Støre nesten like populær som SolbergJonas Gahr Støre om tro
Les også
Følg Aps landsmøte direkte på nett-TV
Les også
- Politikken avgjør
Les også
Tviler på velgerstrøm med kristen Ap-lederDette er saken
Les også
Jonas Gahr Støre om troJonas Gahr Støre om tro