Jonas Gahr Støre ble lørdag valgt til ny leder i Arbeiderpartiet. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Klima på topp for Støre

Arbeiderpartiet oppretter et eget klimapanel som skal ledes av den nyvalgte partilederen Jonas Gahr Støre. Han lover å sette klimaet først i alt han foretar seg politisk.

– Klima er ikke én sak, klima er en ramme rundt alle saker. Vårt ansvar er å lytte til framtiden og oppgradere alle politikkområder, sa Støre i sin første landsmøtetale som Ap-leder.

Se Støres tale i videovinduet over - spol frem til 4:41.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er å bygge landet i et nytt århundre, sa han til applaus fra landsmøtedelegatene. Støre slo fast at nullutslippssamfunnet skal bygges og sektortankegangen brytes ned.

– Vårt eneste svar kan ikke være at Norge kjøper kvoter, sa han og viste til følgende erkjennelse fra valgnederlaget i høst:

– Vi maktet ikke å skape god nok forståelse for hva vi ville oppnå med fire nye år, hva som var selve saken – med stor S – for Arbeiderpartiet. Vi skal ærlig spørre: Tapte vi av syne hvor vi ville med Norge?

Nytt klimaforlik

Støre slår fast til at Norge vil oppleve sterk vekst i årene som kommer og la til at denne må styres politisk.

– Veksten skal ikke få ødelegge klimaet. Veksten skal bidra til å redde klimaet, sa han og varslet at Arbeiderpartiet under hans ledelse vil jobbe for et tredje klimaforlik i Stortinget.

Nullutslippskrav til nye bygg og plusshus, satsing på kollektivtransport, ladestasjoner for elbiler, nye sykkelveier og miljøvennlige investeringer er deler av resepten.

– Vi må forbi kranglene om det handler om klima eller arbeidsplasser. Jeg ser helt klart at det vil komme vanskelige valg og avveininger. Men i vår politikk skal vi se og tenke sånn: En offensiv klimapolitikk og store muligheter for industrien går hånd i hånd, sa Støre.

Å bruke oljefondets midler til å investere mer i fornybar energi og klimavennlig infrastruktur er et annet hovedspor for Ap framover. Men her hadde Støre et ikke ubetydelig forbehold:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Investeringene skal være både lønnsomme og fremtidsrettede, helt i tråd med god forvaltning av kommende generasjoners pensjoner, understreker han.

Omsorgsfri

Støre gjentok for øvrig det gamle slagordet om at arbeid for alle er jobb nummer 1, før han i tråd med signalene på forhånd blinket ut kunnskap og helse som to klare hovedsaker for årene framover.

Ap-lederen viste til sin egen situasjon med to pleietrengende foreldre.

– Jeg ønsker en debatt om hvordan vi kan gjøre hverdagen enklere for både småbarnsfamiliene og omsorgsfamiliene – for familien er en nøkkel til omsorg gjennom hele livet. Det bør bli enklere å tilpasse egen arbeidsinnsats gjennom livet, få støtte og tid til å vise omsorg når den trengs – og rom til å jobbe for fullt når det er mulig, sa han.

Han hadde også en beskjed på veien til sin forgjenger, Jens Stoltenberg.

– Du er fortsatt i 50-årene når NATO-oppdraget er utført. Vervet som økonomiansvarlig i Ap-laget i Brussel står ledig. Arbeiderpartiets dør vil alltid stå åpen for deg. Du er velkommen hjem igjen, Jens!

Les også
Stoltenberg avviser Ap-agenda for avkristningLederskifte
Les også
Ny etikett, samme innhold
Les også
God stemning da Jens sa morna
Les også
Støre nesten like populær som SolbergJonas Gahr Støre om tro
Les også
Jonas Gahr Støre om troJonas Gahr Støre om tro