Sliter med å bygge bro

Prestene Dag Martin Østevold og Anne Grete Rørvik er uenige om homofili. De er enige om at det bunner i forskjellig bibelsyn.

Tonen er gemyttlig og smilene sitter løst når Østevold og Rørvik snakker sammen. De møter Dagen under årskonferansen tilMetodistkirken iNorge i som fant sted iStavanger forrige helg.

Han er prest iCentralkirken iBergen, hun er prest i Metodistkirken iDrammen. Begge har teologisk embetseksamen og har deltatt i de såkalte brobyggersamtalene som har pågått i Metodistkirkens regi det siste året. Hensikten med disse er å avklare hvordan man lever sammen i kirkesamfunnet med forskjellig lærestandpunkter om samliv.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES:Noen har alltid ment at det er noe galt med meg

Ikke fornøyd

Med på laget har de også hatt fire andre. En av dem lever i homofilt samliv, en annen har levd hele livet i sølibat fordi han mener seksuelt samliv mellom to av samme kjønn bryter med Guds vilje.

- Jeg synes ikke vi har fått til å snakke sammen, sier Rørvik.

Hun mener det bare var en av deltakerne som virkelig gikk inn i prosessen med åpent sinn og oppriktig nysgjerrighet.

- Jeg er ikke stolt av det vi har gjort, meg selv inkludert.

Gammel strid

Uenigheten om homofilt samliv har vært godt kjent innenUnited Methodist Church, som Metodistkirken i Norge tilhører, i over 40 år. Den internasjonale generalkonferansen i mai tok spenningene til et nytt nivå. Noe nytt vedtak ble ikke gjort, men det ble satt ned en kommisjon som skal jobbe med spørsmålet fram mot neste generalkonferanse. Den er planlagt i 2020, men det kan også bli aktuelt å kalle inn til en ekstraordinær generalkonferanse før den tid.

Vanskelige samtaler

Dag Martin Østevold legger ikke skjul på at brobyggersamtalene har vært vanskelige.

- Et mer vennlig og inkluderende menneske enn Anne Grete skal du lete lenge etter. Selv når hun har fått kjeft og motbør, er hun like hyggelig. Samtidig mener jeg jo rett ut sagt at hun har et syn som ligger langt borte fra kirkens lære, og som er veldig foruroligende, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stigende puls

Rørvik berømmer ham for å si dette høyt.

- Det er lett å ta imot forskjellige synspunkt fra mennesker som tilhører en annen religion. Når vi skal leve i samme kirke, er det mer utfordrende. Jeg kjente hjertebanken da du sa det slik du gjorde nå. Det berørte virkelig om jeg har legitimitet i denne kirken. En ting er å være teologisk uenige, men når jeg nesten opplever å bli plassert utenfor kristenheten, gjør det noe med meg, sier hun.

– Det har jeg ikke sagt at du gjør, parerer Østevold.

Snudde tidlig

Allerede som student påTeologisk Fakultet ved Universitetet iOslo på 1970-tallet inntok Rørvik et liberalt standpunkt til homofilt samliv.

- Det skjedde som en konsekvens av at jeg økte min faglighet som teolog. Jeg har senere tenkt at det er litt «bibelskoleaktig» å fastholde avvisningen av homofilt samliv. Derfor gjør det noe med meg når jeg treffer intelligente og velutdannede mennesker med et sånt syn, sier hun.

De to er helt enige om at bibeltekstene avviser homofilt samliv, men uenige om hvorvidt dette skal være bindende i dag.

- For meg er spørsmålet hva som fører mennesker til Kristus, ikke så mye om homofili er synd eller ikke. Da man forkynte Kristus i den første tiden, fulgte det mange tidsbundne ting med, sier Rørvik.

Hun mener at kirken i dag ikke bare kan repetere setninger fra Bibelen, men paradoksalt nok «må si noe annet for å si det samme som de sa» - fordi man snakker inn i en annen tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Guds ord er i Skriften, men hele Skriften er ikke Guds ord til oss, oppsummerer hun.

LES:Rekordmange deltar på Pride-paraden

Avviser skille

Østevold mener det er nettopp her skillelinjen mellom dem kommer tydelig til syne.

-Paulus er tydelig på at han ikke har lært evangeliet av noen, men har fått det som en åpenbaring. På denne bakgrunnen taler han med autoritet. Og Jesus sa om apostlene at den som forkaster deres ord, forkaster hans ord. Jeg avviser at det er noe skille mellom Jesus og apostlenes budskap, sier han.

Presten viser til at kirken gjennom hele sin historie har holdt fast på at ekteskapet er for en kvinne og en mann og avvist samliv mellom to av samme kjønn.

- Jo, men de levde i et samfunn som ikke aksepterte homofilt samliv. Nå er det legalt å gifte seg med noen av samme kjønn, innvender Rørvik.

- Men det er galt å drepe barn i mors liv selv om staten tillater det, kontrer Østevold.

- Jo, der tok du meg, smiler Rørvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Venter splittelse

– Kan dere leve i samme kirkesamfunn?

– Jeg kan jo det, men jeg tror ikke at Dag Martin kan det hvis vi skal gjøre de endringene jeg mener vi bør gjøre, sier Rørvik.

Østevold er åpen om at han ikke kan være med på den utviklingen som hun ønsker. Det tror han heller ikke at de voksende delene av UMC kan være med på, samme hva den nedsatte kommisjonen kommer fram til.

– Jeg tror det blir snakk om å ordne en splittelse på en verdig måte, sier han.

Til Skriften

Hvilke konsekvenser dette vil få i Norge, er han spent på.

– Det er skjedd store endringer i Metodistkirken i Norge i løpet av de siste ti årene. Men jeg tror ikke det er mulig å finne noe kompromiss som alle kan akseptere. Til det stikker uenigheten for dypt. Å åpne for homofilt samliv vil etter mitt syn bety at vi rokker ved hele læregrunnlaget til kirken og hva kristen tro er, sier Østevold.