Advokat Aase Karine Sigmond, her fotografert i en annen anledning, blir mulla Krekars særskilte advokat. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix

Sigmond blir Krekars særskilte advokat

Borgarting lagmannsrett har oppnevnt Aase Karine Sigmond som særskilt advokat for mulla Krekar.

Sigmond har den høyeste sikkerhetsklareringen og tilhører en eksklusiv, mindre gruppe forsvarere som har sagt seg villig til å påta seg slike oppdrag, skriver Aftenposten.

Hun skal dermed dele forsvareroppgaven for Krekar med hans faste advokat Brynjar Meling. Sigmond begynner på oppdraget onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er alltid litt spesielt å bli oppnevnt som særskilt advokat, fordi det i utgangspunktet er den advokaten som har saken, som kjenner den best. Det er første gang jeg er oppnevnt i en sak etter utlendingsloven, så jeg må sette meg litt mer inn i rollen og hvordan dette kan håndteres, sier Sigmond til VG.

Det er politiet som har bedt om at Krekar må få oppnevnt en særskilt advokat i forbindelse med at politiet vil bruke en gradert rapport fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i ankesaken om tvangsflytting av ham.

Uenige

Den særskilte advokaten kan ikke være Meling selv, slo lagmannsretten fast i en kjennelse tirsdag.

Meling har anført at utlendingsloven ikke er til hinder for at han kan oppnevnes som særskilt advokat og gis nødvendig sikkerhetsklarering. Lagmannsretten konkluderer imidlertid annerledes.

– Etter lagmannsrettens oppfatning er det klart at denne anførselen ikke kan føre fram. Som påpekt av Oslo politidistrikt, ligger det til grunn for ordningen med oppnevning av særskilt advokat en forutsetning om at rollen som ordinær advokat for utlendingen, i den åpne del av saken, og rollen som særskilt oppnevnt advokat for behandling av gradert materiale, må splittes på to, ulike personer, skriver lagdommer Nils Ihlen Ramm i sin kjennelse.

Tvangsflytting

I februar fikk politiet medhold i Oslo tingrett i at politiet har rett til å tvangsbosette mulla Krekar på asylmottaket i Kyrksæterøra i Hemne kommune. Krekar anket avgjørelsen til lagmannsretten.

I slutten av februar ble det bestemt i statsråd at politiet kan få bruke en ny gradert rapport fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som bevis i ankesaken. De mener rapporten styrker deres bevis om at Krekar må tvangsflyttes.

Forutsetningen er at det oppnevnes en særskilt og sikkerhetsklarert advokat i saken

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den uavhengige advokaten vil ha taushetsplikt om det vedkommende får vite om politiets hemmelige bevis. Oppgaven blir å gi en vurdering av om bevisene er holdbare.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Mulla Krekar

* 58 år gammel kurder fra Nord-Irak som egentlig heter Najmuddin Faraj Ahmad.

* Kom til Norge som kvoteflyktning i 1991.

* Ledet fram til 2002 opprørsgruppen Ansar al-Islam i Nord-Irak.

* Vedtatt utvist av hensyn til rikets sikkerhet i 2003.

* Kan ikke utvises av frykt for tortur og henrettelse i Irak.

* Dømt til fengsel i to år og ti måneder for trusler i 2010.

* Frifunnet for anklager om oppfordring til terror.

* Oslo politidistrikt vedtok å tvangsflytte ham til et asylmottak i Hemne kommune etter løslatelsen.

* I februar kom Krekar med uttalelser i et NRK-intervju som førte til at politiet sikter ham for offentlig å ha oppfordret til straffbar handling. Han ble varetektsfengslet i fire uker 27. februar.

* Samme dag avgjorde regjeringen i statsråd at politiet kan bruke en PST-rapport som bevis i ankesaken om Krekars tvangsflytting.

NTB

Les også
Mulla Krekar blir sittende i varetekt
Les også
NRK gir ikke politiet råmateriale fra Krekar-intervjuetKringkastingsrådets møte 5. mars 2015
Les også
– Krekar er ingen vanlig person på Tøyen
Les også
– Krekar ingen grei kar
Les også
Krekars sanne ansikt