Sier farvel til omskjæring

Sist uke avla 14 nabolag i Malis hovedstad en erklæring som kan redde unge jenters liv. Stadig flere afrikanske lokalsamfunn erklærer offentlig at de vil slutte med omskjæring.

Flere nabo­lag i et for­sted til Malis ho­ved­stad Bama­ko er­klær­te tors­dag at de vil slut­te med om­skjæ­ring av jen­ter. Det hele ble mar­kert med en stor fest, der både of­fent­li­ge re­pre­sen­tan­ter og kvin­ner fra nabo­la­ge­ne del­tok.

23-åri­ge Moussoukoura Sidy fra Yirima­do i Mali, var blant dem som tors­dag leste opp er­klæ­rin­gen om av­skaf­fel­se av ri­tu­ell om­skjæ­ring av kvin­ner. Hun får støt­te fra pre­si­dent for by­dels­ko­mitéen i Yirima­do, Mah Cissé:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg er her for å er­klæ­re at vi for­la­ter om­skjæ­ring av kvin­ner. Jeg er her for å reise meg og for­tel­le ver­den at slik om­skjæ­ring ikke er en god prak­sis. Jeg håper vår er­klæ­ring kan bidra til at det samme skjer i andre by­de­ler av Bama­ko og i andre land, sa Cissé iføl­ge en presse­mel­ding fra To­stan, en or­ga­ni­sa­sjon som ar­bei­der for å mo­bi­li­se­re afri­kans­ke sam­funn til å ta et opp­gjør med kvin­ne­lig om­skjæ­ring.

- En be­gyn­nel­se

Se­re­mo­ni­en, som var den andre i sitt slag i Mali, ble holdt på FNs dag for av­skaf­fel­se av om­skjæ­ring av kvin­ner. To­stan håper den mar­ke­rer et gjen­nom­brudd i Mali.

- Denne er­klæ­rin­gen er bare en be­gyn­nel­se. Andre vil følge etter i Mali og de vil opp­munt­re dem som er tvi­len­de til å bli med i be­ve­gel­sen for full av­skaf­fel­se av kvin­ne­lig om­skjæ­ring, sa Abou Amel Ca­ma­ra til de frem­møt­te. Ca­ma­ra er na­sjo­nal ko­or­di­na­tor for To­stans ar­beid i Mali.

Kre­ven­de be­slut­ning

Det var et topp­tungt frem­møte under se­re­mo­ni­en som ble av­holdt på et mar­ked i by­de­len. San­garé Oumou Ba er mi­nis­ter for de­par­te­men­tet for kvin­ner, fa­mi­li­er og barn i Mali, og del­tok også under se­re­mo­ni­en som kom i stand etter et sam­ar­beid mel­lom To­stan, lo­ka­le by­dels­råd og myn­dig­he­te­ne i Mali. Ba sa til de frem­møt­te at et­nis­ke sam­men­set­nin­ger gjør det vans­ke­lig å ta av­stand fra prak­si­sen.

- Be­slut­nin­gen om å slut­te med kvin­ne­lig om­skjæ­ring er ikke enkel. Sær­lig i for­stads­om­rå­der som er et vei­kryss for mange ulike folke­grup­per i Mali, med so­sia­le nor­mer som va­rie­rer fra én et­nisk grup­pe til en annen, sa mi­nis­te­ren.

Kol­lek­tivt

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bak sist ukes høy­ti­de­li­ge er­klæ­ring lig­ger seks års ar­beid i by­de­len Yirima­do.To­stans grunn­leg­ger Molly Melching har opp­nådd opp­sikts­vek­ken­de re­sul­ta­ter med sin re­spekt­ful­le, men ty­de­li­ge til­nær­ming til afri­kans­ke skik­ker som om­skjæ­ring og tvangs­ek­te­skap. Så langt har mer enn 6400 lo­kal­sam­funn i Se­ne­gal, Gui­nea Bis­sau, Gam­bia, Mau­ri­ta­nia Dji­bou­ti og So­ma­lia gjen­nom­ført To­stans kurs som ofte ender opp i slike of­fent­li­ge er­klæ­rin­ger. Eks­ter­ne vur­de­rin­ger tyder på at rundt 70 pro­sent av disse har slut­tet med om­skjæ­ring av jen­ter.

- Mens vi gjer­ne tar in­di­vi­du­el­le stand­punkt, er kol­lek­ti­vet mye ster­ke­re blant afri­ka­ne­re. Det gjør disse se­re­mo­ni­ene så kraft­ful­le. Det er den afri­kans­ke måten, for­klar­te Melching til Dagen i fjor.

Ord­krig

Melchings or­ga­ni­sa­sjon bru­ker Female Geni­tal Cut­ting, i mot­set­ning til Female Geni­tal Mu­ti­la­tion som til­sva­rer det nors­ke kjønns­lem­les­tel­se. Bak ord­bru­ken lig­ger et spørs­mål om hvor­dan en skal nærme seg den ska­de­li­ge skik­ken som er ut­bredt i 30 ulike land, de fles­te av dem afri­kans­ke.

Melching mener at nøk­ke­len til end­ring er re­spekt, og å for­stå afri­kans­ke kvin­ners tan­ker om om­skjæ­ring.

- Det er ikke for å skade jente­bar­na sine at mødre får dem om­skå­ret. De tror det er det mest hy­gie­nis­ke og det som best sik­rer barna deres so­si­alt. Før vi kan tenke på å endre noe må vi for­stå dette, sier Melching.

Kvinnelig omskjæring

Samlebetegnelse på ulike varianter av kutting i det kvinnelige kjønnsorganet som gjør ulik grad av skade, mange av dem livstruende eller livsvarige.

Kulturelt betinget praksis, vanlig i 30 ulike land, de fleste av dem afrikanske.

Internasjonalt kalles praksisen Female Genital Mutilation, eller Female Genital Cutting.

Les også
Mali får skryt for vellykket valg
Les også
FNs fredsbevarende styrke tar over i Mali
Les også
Stortinget støtter FNs Mali-operasjon
Les også
Avgjørende valg i vente i Mali
Les også
Halve Norge vil sende soldater til Afrika