Mali får skryt for vellykket valg

Med en valg­del­ta­kel­se på 50 pro­sent og uten en enes­te rap­por­tert volds­hen­del­se, jub­ler ma­lis­ke og uten­lands­ke le­de­re over et godt gjen­nom­ført valg.

Pre­si­dent­val­get søn­dag ble sett på som et vik­tig skritt for å gjen­opp­ret­te lov­li­ge or­ga­ner etter at lan­det ble ram­met av kupp, krig og uten­landsk in­ter­ven­sjon det siste året.

Ma­lisk pres­se pri­ser valg­del­ta­kel­sen, mens den stat­li­ge fjern­syns­ka­na­len L'Essor om­ta­ler opp­mø­tet som ek­sep­sjo­nelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Der var kvin­ner, gamle og blin­de. Alle ville stem­me, sier Ma­riam Dial­lo-Dra­me, en ung­doms­le­der som hadde opp­ford­ret folk til å delta i val­get.

- Dette er førs­te gang noen­sin­ne at vi har hatt en skik­ke­lig de­mo­kra­tisk valg. Det har vi aldri sett i Mali. Vi for­sto hva som kunne skje hvis vi ikke gjen­nom­før­te plik­te­ne våre. Folk sier at nå er det opp til po­li­ti­ker­ne å for­stå det samme, sier hun.

Gra­tu­la­sjo­ne­ne strøm­met inn til ma­lis­ke le­de­re dagen etter val­get.

- Vi kunne se en sterk li­den­skap blant folk da de innså hva som sto på spill og hvor vik­tig stem­men deres var, sier Luis Michel, sje­fen for EUs de­le­ga­sjon av valg­ob­ser­va­tø­rer.

Stemme­tel­lin­gen på­gikk man­dag fort­satt, og valg­re­sul­ta­tet er ikke ven­tet å være klart før tirs­dag.

Yt­ter­lig­gå­en­de isla­mis­ter hadde truet med å an­gri­pe stemme­lo­ka­le­ne og bedt folk holde seg hjem­me på valg­da­gen. Men det ble ikke rap­por­tert om noen vol­de­li­ge hen­del­ser under val­get.