Stortinget støtter FNs Mali-operasjon

Vil sende militært personell - men ikke stridende soldater.

Stor­tin­get støt­ter re­gje­rin­gens ønske om å delta i en FN-ope­ra­sjon for å sta­bi­li­se­re det krigs­her­je­de, afri­kans­ke lan­det Mali. Det er ikke snakk om stri­den­de sol­da­ter i fel­ten, men stabs­of­fi­se­rer og annet per­so­nell.

For å mar­ke­re al­vo­ret i at Norge påtar seg an­svar i en ny, stor ope­ra­sjon i et land i en annen ver­dens­del, rede­gjor­de tre be­rør­te stats­rå­der fre­dag for de nors­ke vur­de­rin­ge­ne: uten­riks­mi­nis­ter Espen Barth Eide (Ap), for­svars­mi­nis­ter Anne-Gre­te Strøm-Erich­sen (Ap) og ut­vik­lings­mi­nis­ter Heik­ki Eids­voll Holm­ås (SV).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det nors­ke bi­dra­get er meldt inn for en pe­rio­de av 12 må­ne­der og be­står av fem stabs­of­fi­se­rer ved ope­ra­sjons­ho­ved­kvar­te­ret iBama­ko, en in­for­ma­sjons- og ana­lyse­en­het på inn­til 15 per­soner og fem po­liti­råd­gi­ve­re. Dette er eks­per­ti­se som FN har bedt om.

FNs sik­ker­hets­råd anser si­tua­sjo­nen i Mali for å være en trus­sel mot in­ter­na­sjo­nal fred og sik­ker­het. I april ble det ved­tatt et bredt man­dat som åpner for at FN kan ta i bruk alle nød­ven­di­ge mid­ler for å be­skyt­te si­vi­le, sta­bi­li­se­re lan­det po­li­tisk og legge til rette for hu­ma­ni­tær inn­sats og valg.

Sha­ria

Bak­tep­pet er et mi­li­tær­kupp i mars 2012, et re­sul­tat av at flere opp­rørs­be­ve­gel­ser hadde tatt kon­trol­len nord i lan­det. Mali sto over­for løs­ri­vel­se av den nord­li­ge delen og inn­fø­ring av et fun­da­men­ta­lis­tisk styre og sha­rialo­ver. Nå sit­ter en svak, mid­ler­ti­dig re­gje­ring ved mak­ten, men kupp­ma­ker­ne har stor inn­fly­tel­se.

Ope­ra­sjonMI­NUS­MA er den tred­je størs­te ope­ra­sjo­nen FN dri­ver. Den om­fat­ter 11.200 sol­da­ter, langt de fles­te fra afri­kans­ke land. Men også flere NATO- og EU-land vil bidra med ulike typer ma­te­ri­ell. FN fryk­ter at opp­rørs­be­ve­gel­se­ne kan spre seg og skape usta­bi­li­te­ten i hele re­gio­nen. Det er også uro for at al-Qa­i­da har bitt seg fast i opp­rørs­om­rå­de­ne.

Pa­ral­lelt med MI­NUS­MA, som har 1. juli som opp­starts­dato, har Frank­ri­ke siden ja­nu­ar hatt flere tusen sol­da­ter i det nord­li­ge Mali for å be­kjem­pe tua­reg­opp­rø­rer­ne. Disse styr­ke­ne skal nå sam­ord­ne sin inn­sats.

- Dette er et rik­tig og vik­tig bi­drag som er tids­av­gren­set. Det vil bli en vans­ke­lig og kom­pleks ope­ra­sjon, siden det ikke er noen snar­vei til sta­bi­li­se­ring av Mali. Hvis det nors­ke bi­dra­get skal for­len­ges, for­ven­ter vi at re­gje­rin­gen kom­mer til­ba­ke til Stor­tin­get, sier le­de­ren for uten­riks- og for­svars­ko­mi­te­en, Høy­res Ine Erik­sen Sørei­de.

Fat­tig

Mali er et av ver­dens minst ut­vik­le­de land, en svak stats­dan­nel­se med enorm fat­tig­dom, tørke, kor­rup­sjon og fly­ten­de gren­ser.

- Kri­sen i Mali er først og fremst po­li­tisk. Den kan ikke løses mi­li­tært. Det må skje en sivil ut­vik­ling i nord, der tuare­ger og andre folke­grup­per i åre­vis er blitt mar­gi­na­li­sert og un­der­tryk­ket, sier ut­vik­lings­mi­nis­ter Holm­ås.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Uten­riks­mi­nis­ter Eide sier at mange land i det så­kal­te Sa­hel-bel­tet, mel­lom Nord-Afri­ka og Afri­ka sør for Sa­ha­ra, pre­ges av spen­nin­ger, hyp­pi­ge mat­vare­kri­ser og en svak øko­no­misk og so­si­al ut­vik­ling. Mange land er styrt av kupp­ma­ke­re.

Nå skal det hol­des valg på pre­si­dent i Mali, se­ne­re også na­sjo­nal­for­sam­ling. Norge bi­drar med 40 mil­lio­ner kro­ner til FNs valg­fond i til­legg til 80 mil­lio­ner i ut­vik­lings­bi­stand. Hele Sahel har så langt i år fått 104 mil­lio­ner i hu­ma­ni­tær hjelp.

Del­ta­kel­sen i MI­NUS­MA vil koste 30 mil­lio­ner kro­ner, en sum som dek­kes inn ved at ut­gif­te­ne til den nors­ke kon­tin­gen­ten i Af­gha­ni­stan har falt ras­ke­re enn plan­lagt.

- FNs blå hjel­mer har be­tyd­ning. De har glim­ret ved sitt fra­vær i Afri­ka i mange år. Nå ser det ut til at tren­den er snudd i vest­li­ge land og at sta­dig flere del­tar i FN-ope­ra­sjo­ner, sier Eide. (©NTB)