Saudi-Arabia angriper nå Houthi-militsen i Jemen, i et forsøk på å hindre dem fra å styrte landets president Abd-Rabbu Mansour Hadi. Foto: Reuters / NTB scanpix

Saudi-Arabia til krig mot Houthi-militsen i Jemen

Saudi-Arabia har gått til krig mot Houthi-militsen i nabolandet Jemen og har fått med seg en rekke andre land. Det kan kaste regionen ut i en storkrig, advarer en talsmann for militsen.

Ifølge Saudi-Arabias ambassadør i Washington, Adel al-Jubeir, har USA gitt grønt lys til militæroffensiven, men deltar ikke selv direkte.

Det hvite hus opplyser imidlertid at USA bistår med logistisk støtte og etterretningsinformasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Angrep flyplassen

Kort tid etter at ambassadøren kunngjorde at militæroperasjonen hadde startet, fortalte innbyggere i Jemens hovedstad Sana at kampfly bombet den internasjonale flyplassen i byen.

Ifølge den Houthi-kontrollerte TV-stasjonen al-Masirah ble et boligområde nord for Sana også angrepet natt til torsdag, med mange sivile ofre som følge.

Sivilforsvaret i Sana bekrefter at sivile ble drept i nattens angrep.

– 13 sivile, blant dem kvinner og barn, ble drept i de saudiarabiske angrepene i natt, opplyser en kilde i sivilforsvaret.

Al-Masirah TV oppfordrer medisinsk personell til å melde seg ved sykehusene i Sana for å ta seg av de sårede.

Store styrker

Ifølge TV-stasjonen Al Arabiya har Saudi-Arabia mobilisert 150.000 soldater og 100 kampfly til operasjonen, som også støttes av naboland.

Kampfly fra Egypt, Marokko, Jordan, Sudan, Kuwait, De forente arabiske emirater, Qatar og Bahrain deltar også i angrepene, mens Egypt, Pakistan, Jordan og Sudan også har sagt seg villige til å sende bakkestyrker.

Adel al-Jubeir understreket tirsdag at militæroperasjonen er flernasjonal og hjemlet både i FN-charteret og charteret til Den arabiske liga.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Advarer mot storkrig

En av lederne i den sjiamuslimske Houthi-militsen, Mohammed al-Bukhaiti, advarer Saudi-Arabia mot følgene av å blande seg inn i krigen i Jemen.

– Jemen blir nå utsatt for aggresjon, noe vi tappert vil møte, sier han i et intervju med Al Jazeera.

– Disse militæroperasjonene vil trekke hele regionen med i en storkrig, advarer Bukhaiti, som sitter i opprørsgruppens politbyrå.

Rykker sørover

Houthi-militsen tok tidligere i år kontroll over Sana og jaget president en på flukt sørover til den gamle hovedstaden Aden.

De siste dagene har militsen, som Iran anklages for å støtte, rykket stadig lenger sør, og ifølge Saudi-Arabia har de nå tatt kontroll over flyvåpenet i Jemen.

Tidligere i uka ble det kjent at Saudi-Arabia sendte militære forsterkninger til grensa, og onsdag kveld gikk de til angrep.

Les også
Jemen risikerer full borgerkrig
Les også
Over 140 drepte i selvmordsangrep i Jemen
Les også
Jøder rømmer fra Jemen etter maktovertakelse
Les også
USA tror 20.000 fremmedkrigere har reist til Syria
Les også
Al-Qaida i Jemen utpeker Frankrike til hovedfiende