Sammenligner Israels-krigere med islamske terrorister
Røde Kors mener at det å krige for Israel på Gaza, kan likestilles med det å krige på opprørssiden i Syria eller for IS.
Les historien til Bjørn Godeseth som kriget for IDF
– Krigshandlinger begått for en stat, bør utvilsomt sammenlignes med krigshandlinger begått for en gruppe eller en organisasjon, sier Mads Harlem, jurist og folkerettsekspert i Røde Kors.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
På lørdag skrev Dagen om norske Bjørn Godeseth som har deltatt i krigen på Gaza-stripen for det israelske forsvaret.
Stavangermannen har statsborgerskap både i Norge og Israel fordi han har norsk mor og israelsk far. Han tjenestegjorde ett år i den norske hæren før han vervet seg og ble fallskjermjeger i IDF.
– Sterk kost
Lederen for Palestinakomiteen, Kathrine Jensen, er overrasket over at nordmenn deltar i stridende deler av IDF. Hun synes historien Dagen formidler er sterk lesning og mener det er problematisk at nordmenn kjemper for det hun kaller en okkupasjonsmakt. Hun er på langt vei enig med Røde Kors i å sammenlikne deltakelse for IDF med deltakelse for IS.
– Drap er drap. IDF er en statlig hær, mens IS er en ikke-statlig gruppering. Det er forskjellen, men et liv er et liv uansett, sier hun til Dagen.
Det er også likheter mellom Israel og IS, mener hun.
– Begge to er enheter uten grenser. Det er ikke lett å tegne grensene til Israel i dag. De forsøker også begge to å skape en etno-religiøs stat. Det er et stort demokratisk problem, for ikke alle i Israel er jøder. Både IS og Israel bruker også etnisk rensing for å oppnå sine mål, sier hun.
Bjørn Godeseth: Mer som Afghanistan-soldat
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Uenig
– Det er en pussig sammenlikning. Jeg skjønner ikke den sammenlikningen, sier Øvind Halleraker, Høyres utenrikspolitiske talsperson.
– Er det greit at nordmenn kriger for andre land de har statsborgerskap i?
– Fram til i dag har det ikke vært noe forbud mot det i Norge, sier Halleraker.
Han får støtte fra Christian Tybring-Gjedde, som sitter i Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget for Fremskrittspartiet, i at det å kjempe for IS ikke kan sammenliknes med å kjempe for et land du har statsborgerskap i.
– Nei, IS er ikke en stat, men en terrororganisasjon som ikke er anerkjent i FN eller noe annet sted, sier Tybring-Gjedde.
Han mener det kan kalles landssvik når folk reiser for å krige for Den islamske staten, fordi det er å krige mot eget land.
– Norge er i krig mot IS etter vedtak i Stortinget. Da er det landssvik i henhold til loven. Israel er et anerkjent land, det er ikke et landssvik å krige der om du har statsborgerskap. Men jeg mener at man ikke burde gjøre det, sier Frp-politikeren.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
– Burde ikke kriget
Tybring-Gjedde er prinsipielt imot at nordmenn skal gå i krigen for andre land.
– Dette er en prinsippsak. Jeg mener at ingen norske statsborgere bør kjempe med våpen i hånd for andre land, sier Tybring-Gjedde.
– Det er en del av dealen når du har norsk statsborgerskap at du forholder deg til Norge, uavhengig av hva det andre landet måtte være, selv om jeg har mer sympati for enkelte land enn andre.
– Selv om personer har doble statsborgerskap?
– Ja, ønsker du å krige for en annen nasjon, mener jeg at du bør forholde deg til det andre statsborgerskapet, og ikke bør få ha norsk statsborgerskap. Det er mange land som i utgangspunktet ikke åpner for å ha to statsborgerskap.
– Burde frasagt seg statsborgerskapet
Tybring-Gjedde mener at Bjørn Godeseth burde frasagt seg det norske statsborgerskapet da han valgte å gå inn i den israelske hæren.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
– Om han frasier seg det norske, er det helt i orden at han kriger for Israel, men vi kan få veldig mange underlige varianter av krigføring om vi opprettholder dette.
Frp-politikeren mener at lovverket må tydeliggjøre at det ikke er lov til å krige for en fremmed makt.
– Jeg mener at man skal være lojal mot Norge. Det kan være at Norge har andre interesser enn Israel i denne konflikten. Selv om jeg er ivrig støttespiller for Israel, kan Israel motarbeide norsk politikk. Det er storpolitikk å drive krigføring for et annet land, og det kan bryte med våre prinsipper i forsvarspolitikken. Jeg er veldig skeptisk til det.
Lovforslag
3. oktober gikk høringsfristen ut for justisminister Anders Anundsens (Frp) lovforslag mot fremmedkrigere for å hindre nordmenn i å bistå Den islamske staten i Syria og Irak. Forslaget møtte sterk kritikk fordi loven kunne ramme humanitært hjelpearbeid og personer som kjemper mot IS.