- Salomonisk dom i Hussain-saken

Den tidligere lederen for Profetens Ummah, Ubaydullah Hussain (28), ble dømt til fengsel i 120 dager i Oslo tingrett fredag for trusler og hatefulle ytringer. Hans forsvarer kaller dommen salomonisk.

Hus­sain døm­mes for trus­ler mot to navn­git­te jour­na­lis­ter, trus­ler mot en sak­kyn­dig i ret­ten og for hate­ful­le yt­rin­ger mot jøder. Han ble fri­fun­net for hate­ful­le yt­rin­ger mot ho­mo­fi­le.

60 dager av straf­fen er gjort be­tin­get med en prøve­tid på to år. Etter­som Hus­sain har sit­tet 53 dager i va­re­tekt, anses straf­fen som sonet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I sine pro­se­dy­rer la aktor Carl Fred­rik Fari ned på­stand om ti må­ne­ders feng­sel, mens for­sva­rer John Chris­ti­an Elden ba om at han Hus­sain ble fri­fun­net.

- Jeg er skuf­fet over at jeg ikke er blitt fri­kjent på fire av de fem til­tale­punk­te­ne, men sam­ti­dig let­tet over at jeg ikke må sone, sa Ubaydul­lah Hus­sain til NTB etter at dom­men var for­kynt.

Dom­men er en­stem­mig.

Sa­lo­mo­nisk dom

Etter en kort kon­sul­ta­sjon med sin for­sva­rer etter at ting­retts­dom­mer Dag­finn Grøn­vik hadde lest opp dom­men, valg­te Hus­sain å ta be­tenk­nings­tid. Anke­fris­ten ut­lø­per 21. fe­bru­ar.

- Det er av­sagt en dom som in­ne­bæ­rer at han ikke skal sone. Straffe­ut­må­lin­gen er pri­mært knyt­tet til trus­sel­pos­ter. Den har ikke noe prin­si­pi­elt i seg slik jeg vars­let under pro­se­dy­re­ne. Der­for tar vi be­tenk­nings­tid. Dom­men er sa­lo­mo­nisk og langt under ak­tors på­stand, sa Elden til NTB etter doms­av­si­gel­sen.

Han mente at dom­men slår fast at det å re­fe­re­re fra for ek­sem­pel Ko­ra­nen eller andre hel­li­ge skrif­ter, ikke er straff­bart.

- Det drei­er seg om re­li­gions­fri­het. Det er den vik­tigs­te retts­li­ge av­kla­rin­gen.

Fari sa til NTB etter doms­av­si­gel­sen at dom­men vir­ker vel­be­grun­net og at han må se nær­me­re på den før han tar stil­ling til en even­tu­ell anke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Ret­ten har vur­dert straffe­spørs­må­let gans­ke an­ner­le­des enn meg. Den fin­ner ikke grunn­lag for straff i nær­he­ten av min på­stand, sa han.

Fri­kjent på et punkt

Elden var ikke over­ras­ket over at Hus­sain ble fri­kjent for til­leggs­til­ta­len om hatyt­ring mot for­fat­te­ren Amal Aden på Face­bo­ok.

- Der ble det lagt mest vekt på yt­rings- og re­li­gions­fri­he­ten. Det var tatt inn si­ta­ter fra Ko­ra­nen i til­tale­be­slut­nin­gen. Det mente vi ikke kunne ram­mes, og det var ret­ten åpen­bart enig i, sier Elden.

Hus­sain ble fri­fun­net på dette punk­tet etter­som ret­ten ikke kunne ute­luk­ke at han ikke har for­stått sam­men­hen­gen.

Hel­ler ikke Fari var over­ras­ket over at ret­ten fri­kjen­te Hus­sain på dette punk­tet.

- Dette er vans­ke­lig retts­an­ven­del­se, men jeg kan egent­lig bare kon­sta­te­re at ret­ten har vur­dert be­vi­se­ne an­ner­le­des enn meg, sa han.

Lite tro­ver­dig

Hus­sain ble blant annet dømt for trus­ler mot Dags­avi­sen-jour­na­list Nina Johns­rud og en jour­na­list i Af­ten­pos­ten.

Ret­ten fant Hus­sains for­kla­ring om at yt­rin­ge­ne ikke var ment som re­el­le trus­ler, lite tro­ver­dig. Den tror hel­ler ikke på for­kla­rin­gen om at han er mot­stan­der av å spre vold og ter­ror.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hus­sain, som tid­li­ge­re var tals­mann for den isla­mis­tis­ke grup­pen Pro­fe­tens Ummah, har hele tiden nek­tet straff­skyld.

Tid­li­ge­re var han også sik­tet for å ut­gjø­re en trus­sel mot ri­kets sik­ker­het, men denne sik­tel­sen ble hen­lagt.

Vik­tig seier

Sam­funns­de­bat­tant Lars Gule, som vit­net i saken, sa til NTB fre­dag etter­mid­dag at der­som dom­men blir stå­en­de, re­pre­sen­te­rer den enn viss straffe­skjer­pel­se.

- Men det er ikke straf­fen som er det av­gjø­ren­de her, det er sam­fun­nets re­ak­sjon. Sam­fun­net døm­mer disse ut­ta­lel­se­ne som straff­ba­re og uak­sep­tab­le. Og vil altså ikke at slike yt­rin­ger skal kunne frem­set­tes uten kon­se­kven­ser. Vi må se det som en vik­tig seier mot eks­tre­mis­me og hate­ful­le yt­rin­ger, sa han.

Han synes det blir in­ter­es­sant å se om par­te­ne vel­ger å la dom­men bli stå­en­de.

- Jeg er langt på vei enig i at det er en sa­lo­mo­nisk dom, men det er en godt be­grun­net sa­lo­mo­nisk dom, sa Gule. (©NTB)

Les også
Hussain dømt for trusler mot journalister
Les også
Ubaydullah Hussain utestenges som fotballdommer
Les også
Hussain-saken: Nektet straffskyld på alle punkter
Les også
Hussain-saken: Tingretten må vurdere ytringsfrihetens grenser
Les også
Ubaydullah Hussain tiltalt for trusler
Les også
Ubaydullah Hussain gjeninnsatt som Profetens Ummah-leder