Ubaydullah Hussain tiltalt for trusler

Isla­mis­ten Ubaydul­lah Hus­sain er til­talt for trus­ler og dis­kri­mi­ne­ren­de og hate­ful­le yt­rin­ger.

Han til­ta­les derimot ikke for å ha ut­gjort en trus­sel mot ri­kets sik­ker­het.

Hus­sain er til­talt etter pa­ra­gra­fe­ne 132, 135a og 227 i straffe­lo­ven, mel­der NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det førs­te for­hol­det gjel­der trus­ler mot en sak­kyn­dig i retts­sa­ken mot mulla Kre­kar i ok­to­ber i fjor. Iføl­ge til­ta­len skal Hus­sain ha ut­talt føl­gen­de: «Ved Gud den all­mek­ti­ges vilje skal du bren­ne i hel­ve­te og i denne ver­den».

Det andre om­fat­ter en mel­ding på Face­bo­ok-si­den til or­ga­ni­sa­sjo­nen Pro­fe­tens Ummah, mens det siste for­hol­det er an­gi­ve­li­ge trus­ler mot to jour­na­lis­ter, blant dem Dags­avi­sens Nina Johns­rud.

Hen­lagt

Til NRK opp­ly­ser Hus­sains for­sva­rer, ad­vo­kat John Chris­ti­an Elden, at sik­tel­sen som gjaldt å ut­gjø­re en trus­sel mot ri­kets sik­ker­het, er hen­lagt.

- Til­ta­len om­fat­ter nå ba­ga­tell­mes­si­ge spørs­mål. Det gjør li­ke­vel at jeg rei­ser spørs­mål om yt­rings­fri­he­tens gren­ser. Så får vi se om dette er in­nen­for ram­me­ne av hva som er straff­ba­re trus­ler og hva som er ra­sis­me, eller om dette er lov­li­ge me­nings­yt­rin­ger, sier Elden.

Han tror til­ta­len kom­mer til å skape eks­tra opp­merk­som­het rundt Pro­fe­tens Ummah.

- Om det er øns­ke­lig eller ikke må andre ta stil­ling til, sier for­sva­re­ren.

Ikke av­gjort

Hus­sain har vært etter­fors­ket av Po­li­ti­ets sik­ker­hets­tje­nes­te (PST) i leng­re tid.

- For kort tid siden send­te vi en an­be­fa­ling om til­ta­le til Det na­sjo­na­le stats­ad­vo­kat­em­be­tet som be­stem­mer til­ta­len. Vi har ingen rolle i dette nå, sier in­for­ma­sjons­sjef Mar­tin Bern­sen i PST til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stats­ad­vo­kat Carl Fred­rik Fari sier at det ikke er tatt en av­gjø­rel­se for ett av punk­te­ne i sik­tel­sen.

- For ett av for­hol­de­ne har vi vur­dert at det er tvil­somt om lo­vens vil­kår for straff er opp­fylt. Så gjen­står det noen ut­ta­lel­ser som fort­satt er under etter­forsk­ning, sier han.

Stats­ad­vo­ka­ten sier at til­ta­len gjel­der fire for­hold, der­iblant hate­ful­le yt­rin­ger mot nors­ke jøder og mot­ar­bei­del­se av retts­ve­se­net.

- Det al­vor­ligs­te punk­tet har en straffe­ram­me på seks års feng­sel, men her er vi i den nedre delen av ska­la­en, sier Fari til NRK.

Jour­na­list­trus­ler

De an­gi­ve­li­ge trus­le­ne mot jour­na­list Nina Johns­rud ble fram­satt i for­bin­del­se med en ar­tik­kel der det på­stås at isla­mis­ter tar je­ger­prø­ven pri­mært for å få til­gang til våpen.

I en epost skrev Hus­sain føl­gen­de: «Ar­tik­ke­len er mot­tatt av både kjen­te og ukjen­te brød­re, og den er IKKE godt mot­tatt. At du har sno­ket i folks pri­vat­liv, har satt sin­ne­ne i kok, og du må ikke bli over­ras­ket der­som noe eller noen duk­ker opp i pri­vat­li­vet ditt også! Med ord eller hand­lin­ger, det vet ikke jeg! Dette er ikke en trus­sel, kun nyt­tig in­for­ma­sjon til ditt eget beste. Ubaydul­lah Hus­sain».

- Det er kjempe­bra at dette re­sul­te­rer i noe, og at på­tale­myn­dig­he­ten synes dette er uak­sep­ta­belt. Trus­le­ne ble fram­satt for å hind­re jour­na­lis­ter i å gjøre job­ben sin, sier Johns­rud til NTB.

Ubaydul­lah Hus­sain ble va­re­tekts­fengs­let lør­dag 27. ok­to­ber i fjor, men løs­latt én måned se­ne­re.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Ubaydullah Hussain gjeninnsatt som Profetens Ummah-leder
Les også
Politiet vil vurdere Profetens Ummas terrorstøtte