Hussain-saken: Tingretten må vurdere ytringsfrihetens grenser

Hvor går grensa mellom lovlige ytringer og ulovlige trusler og hatmeldinger. Det blir tema for Hussain-saken i Oslo tingrett denne uka.

Ubaydul­lah Hus­sain, tid­li­ge­re leder for or­ga­ni­sa­sjo­nen Pro­fe­tens Ummah, står til­talt for trus­ler mot navn­git­te jour­na­lis­ter og dis­kri­mi­ne­ren­de og hate­ful­le yt­rin­ger. Saken be­gyn­ner i Oslo ting­rett man­dag.

Saken drei­er seg i stor grad om yt­rings­fri­he­tens gren­ser, om hva som er ulov­li­ge trus­ler og ra­sis­me og hva som er lov­li­ge me­nings­yt­rin­ger, mener Hus­sains for­sva­rer, ad­vo­kat John Chris­ti­an Elden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er ikke om­tvis­tet at Hus­sain har kom­met med de ut­ta­lel­ser som er frem­satt via in­ter­net­tet. Spørs­må­let er om de re­pre­sen­te­rer trus­ler i re­la­sjon til jour­na­lis­te­ne, og om de øv­ri­ge yt­rin­ger er ver­net av yt­rings­fri­he­ten, skri­ver Elden i en epost til NTB.

Grense­opp­gang

Aktor i saken, stats­ad­vo­kat Carl Fred­rik Fari, er enig med Elden i at saken først og fremst hand­ler om grense­opp­gan­gen mel­lom lov­li­ge me­nings­yt­rin­ger og ulov­li­ge trus­ler og hatyt­rin­ger.

- Det blir det sen­tra­le spørs­må­let i saken. Til­ta­len flag­ger jo klart hva som er ak­to­ra­tets syns­punkt i saken, sier Fari til NTB.

Hus­sain er til­talt etter pa­ra­gra­fe­ne 132, 135a (ra­sisme­pa­ra­gra­fen) og 227 i straffe­lo­ven. Det al­vor­ligs­te punk­tet har en straffe­ram­me på seks år. Fari vil ikke kom­men­te­re straffe­ut­må­ling, men sier en even­tu­ell dom vil ligge «i det nedre sjik­tet».

For­sva­rer John Cris­ti­an Elden mener Hus­sain kan ri­si­ke­re noen få må­ne­ders feng­sel, «der­som han blir dømt ved at retts­sys­te­met vel­ger å gjøre han til mar­tyr hos sine til­hen­ge­re», som han skri­ver.

«Bren­ne i hel­ve­te»

Iføl­ge til­ta­len skal Hus­sain ha truet en sak­kyn­dig i retts­sa­ken mot mulla Kre­kar i ok­to­ber 2012 med føl­gen­de ut­sagn: «Ved Gud den all­mek­ti­ges vilje skal du bren­ne i hel­ve­te og i denne ver­den».

Iføl­ge til­ta­len har han også sendt tru­en­de epos­ter til to jour­na­lis­ter, blant dem Dags­avi­sens Nina Johns­rud.

Hus­sain er også til­talt for å ha kom­met med hate­ful­le yt­rin­ger mot jøder på in­ter­nett, og for å ha het­set for­fat­te­ren Amal Aden for hen­nes ho­mo­fi­le leg­ning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tid­li­ge­re var han også sik­tet for å ut­gjø­re en trus­sel mot ri­kets sik­ker­het, men denne sik­tel­sen er hen­lagt.

Ubaydul­lah Hus­sain sier han har truk­ket seg som leder for Pro­fe­tens Ummah. I en e-post til TV 2 i for­ri­ge uke be­grun­net han det med at både han og or­ga­ni­sa­sjo­nen har vært ut­satt for en hekse­jakt fra nors­ke myn­dig­he­ter, po­li­ti og medi­er.

Også i mars i fjor sa Hus­sain at han trek­ker seg som leder i or­ga­ni­sa­sjo­nen. 

Dagen