Salemkirken i Oslo kan bli overtatt av Intro

Det skaper reaksjoner at en nesten 100 år gammel pinsemenighet i Oslo ser ut til å stenge dørene. – Tragisk og enestående i Pinsebevegelsens historie, hevder tidligere pastor.

Har du tips eller innspill til denne saken? Send oss en e-post: redaksjonen@dagen.no

Salemkirken i Sannergata på Torshov i Oslo «er en menighet for alle generasjoner, hvor Jesus er i sentrum og med et hjerte for verden», står det i menighetens egenpresentasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Problemet er bare at det er få mennesker igjen i pinsemenigheten som på papiret har 4-500 medlemmer.

Intro-menigheten leier allerede lokalene, og det kan bli dem som overtar.

– Tragisk

– Jeg opplever det dypt tragisk og utrolig trist at styret i Salemkirken Oslo nå har bestemt seg for i realiteten å avvikle Salemkirken som menighet.

Svartdahl har vært knyttet til menigheten i 30 år, i over halvparten av tiden som pastor, først for ungdommen og deretter i tolv og et halvt år som hovedpastor.

– Denne beslutningen som nå er tatt av styret, gjør derfor spesielt vondt, skriver han og hevder at avgjørelsen er enestående i norsk pinsehistorie.

Etter det Dagen forstår er det ikke tatt en endelig avgjørelse om veien videre. Saken skal ikke bare behandles av styret, men skal opp i menighetsmøtet to ganger. Endelig avgjørelse tas ikke før i mai.

100 år

Neste år er Salemkirken 100 år, og trekker man trådene enda lenger tilbake, er det forbindelseslinjer til søndagsskolen «Venneflokken på Bjølsen» som startet i 1898. Formelt ble Salemkirken tatt opp i Pinsebevegelsen 1936, ifølge Wikipedia.

– Kirkehistorisk kunne det vært interessant, og ikke minst lærerikt, å forstå hvordan en stor og livskraftig menighet så totalt kan falle fra hverandre og gå ned for telling, mener Aril Svartdahl.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– På den andre siden er det flott at det nå legges til rette for en konkret avtale med menighetsnettverket Intro. Men jeg har vanskelig for å tro at det ikke var mulig å finne løsninger som kunne reise opp og videreutvikle Salemkirken som en menighet for fremtiden. Det er fortsatt mulig å endre fokus, skriver han.

Reaksjonene på Svartdahls innlegg på Facebook er ellers unisone:

Mange har et eller annet forhold til denne menigheten, og alle synes utviklingen er trist.