For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

1 måned - 1 krone Du kan betale med vipps

Deretter kr 299,- pr måned. Automatisk månedlig fornyelse til ordinær pris. Ingen bindingstid, du sier selv opp når du ønsker

Er du allerede abonnent?

Fortsett 👉

STJERNE: Aleksej Navalnij (t.v.) er blitt en superstjerne blant russiske opposisjonelle etter å ha brukt sin blogg som plattform for å avsløre korrupsjon i statsselskaper. Sosiale medier har spilt en avgjørende rolle under organiseringen av omfattende massemønstringer mot statsminister Vladimir Putin i Russland de siste par månedene.

Russernes oppgjør med Putins valgsystem

På et interaktivt kart har russiske velgere selv kunnet fortelle om valgfusk. Slikt blir det rabalder av.

Publisert Sist oppdatert

På et interaktivt kart har russiske velgere selv kunnet fortelle om valgfusk. Slikt blir det rabalder av.

Observatørgruppen Golos' interaktive «valgfuskkart» ble umiddelbart en hit etter valget på nasjonalforsamling 4. desember.

Påstander om valgfusk i full offentlighet ble en direkte foranledning til at Vladimir Putin nå opplever en misnøye uten sidestykke i sin regjeringstid.

- Denne valgkampen viste at sosiale medier har enorm betydning. Folk bruker denne plattformen for å dele egne inntrykk, sier Golos' administrerende direktør Lilja Sjibanova.

Hun forteller at velgerne selv kunne legge ut rapporter om valgfusk i form av tekst, video eller lydopptak. Sjibanova viser til at kjente bloggere plukket opp opplysningene og skrev om dem. Så gikk «online-samfunnet offline» og begynte å demonstrere.

BAKGRUNN: Vrede mot Putinfusk

Våknet med internett

Før valget så ikke Artjom Kolpakov (38), som bor utenfor Moskva og jobber i et platestudio, poenget med å bruke internett til politisk protest. Men det var før han så alle videoene om valgfusk.

- I Putins første periode var jeg glad for at han gjenopprettet en form for orden. Så ble det klart at hans orden ikke var til det beste for landet, men for hans indre krets' beste, sier han til nyhetsbyrået Reuters.

LES OGSÅ: Russerne begynner å bli lei Putin

Under skogbrannene i 2010 viste russerne for alvor hvordan internett kunne være en kanal for vanlige folks engasjement. Da ble kampanjer satt i gang på nettet for å hjelpe folk som var berørt av brannene.

Sosiale mediers betydning under arabiske folkeopprør ble i fjor et eksempel på hvordan Twitter, Facebook og den russiske varianten VKontakte kunne brukes politisk.

- Den organiseringen som foregår på sosiale medier og blogger fra det sivile samfunnet, er helt ny og unik i Russland, sier Sjibanova.

FAKTA: Presidentvalget i Russland

Første runde av valget holdes 4. mars. For å vinne direkte må én av kandidatene få over 50 prosent av stemmene. Presidentperioden er forlenget fra fire til seks år. Statsminister Vladimir Putin stiller for partiet Det forente Russland og er storfavoritt til å vinne valget i første runde. Han var president i årene 2000- 2008. For Kommunistpartiet stiller nok en gang Gennadij Ziuganov. Han ble nummer to i 1996 med 40 prosent av stemmene i den avgjørende omgangen mot Boris Jeltsin. Nasjonalistveteranen Vladimir Zjirinovskij stiller igjen for Liberaldemokratene. Sergej Mironov er partiet Et rettferdig Russlands kandidat. Forretningsmannen Mikhail Prokhorov er den eneste kandidaten som ikke representerer ett av de fire partiene i nasjonalforsamlingen.

Powered by Labrador CMS