Rumenere hadde denne uken minnemarkeringer for ofrene under revolusjonen i 1989. Foto: Reuters / NTB scanpix

Rumensk håp 25 år etter diktator Ceausescus død

For 25 år siden falt de kommunistiske lederne i Øst-Europa som dominobrikker. Men ingen falt så hardt og brutalt som Romanias mangeårige diktator Nicolae Ceausescu.

Selv om Ceausescu var forhatt blant den fattige befolkningen, som han undertrykte med jernhånd, blir henrettelsen av ham og hans kone Elena i 1989 fortsatt diskutert. En rumensk domstol brukte under en time på å dømme dem til døden.

En historie vi ikke må glemme

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En tidligere dissident som ble fengslet under Ceausescu, mener rettssaken var et spill for galleriet. Toppfolk i det kommunistiske partiet ønsket en rask rettssak for å kvitte seg med Ceausescu og selv komme til makten.

Det var derfor ikke en omveltning av samfunnssystemet som skjedde da diktatoren og hans kone ble stilt opp til en mur og skutt, men kun en revolusjon innad i det politiske systemet, sier dissidenten Dumitru Mazilu til The Guardian.

Mannen som tok over presidentskapet, Ion Iliesco, styrte landet i årevis og har fremdeles politisk innflytelse.

Romanias elite har i stor grad forblitt ved makten etter Ceausescus død, men rumenere håper nå at Klaus Iohannis, som ble innsatt som president mandag, kan få til reelle forandringer i landet.

Les også
Buret inne for bibelsmugling
Les også
Forhørt om hva han forkynte
Les også
Oppskrifter på å ødelegge menigheter
Les også
Han så ukrainsk nød på nært hold
Les også
Rumensk jøde ga de forfulgte kristne et ansikt
Les også
En historie vi ikke må glemme